Poslijepotresna obnova

Ministar Bačić uvjeren: Ovim tempom sredstva Fonda solidarnosti mogla bi se iskoristiti i prije roka

U narednih 50 dana treba iskoristiti još 140 milijuna eura
branko bačićGoran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je, u kontekstu dinamike obnove nakon potresa i iskorištenosti sredstava europskih fondova, kako u narednih 50 dana treba iskoristiti još 140 milijuna eura.

– Praktično su isti rok za iskorištavanje sredstava za zagrebački i petrinjski potres, dakle 30. lipnja moramo iskoristiti sredstva u ukupnom iznosu od milijardu i tri milijuna eura. S današnjim danom smo došli na 863 milijuna eura, dakle ostalo je još 140 milijuna eura u idućih 50 dana, rekao je Bačić u emisiji Hrvatskog radija „A, sada Vlada“.

Pretpostavlja, kaže, da bi se ovim tempom sredstva mogla iskoristiti i prije roka.

– U nepuna četiri mjeseca koliko sam na čelu Ministarstva, postigli smo dinamiku kojom realiziramo projekte na dnevnoj razini oko 4,5 milijuna eura. Sutra ili prekosutra ćemo iskoristiti potpuni iznos iz fonda za obnovu za petrinjski potres, predviđa.

Bačić je pobrojao i probleme s kojim se njegovo ministarstvo susreće zbog neadekvatnih zakona.

– Ono što sam svjedočio prethodna četiri mjeseca je da u Zagrebu, u Ministarstvu ili u Vladi odlučujemo o raspolaganju sitnim česticama vrijednim oko 1000-2000 eura, koje su nužne u procesu realizacije nekog projekta. Tu su brojne situacije u kojima je nepotrebno da se iz centra Zagreba odlučuje o česticama na području primjerice Dubrovačko-neretvanske županije, ističe.

U tom smislu je, kaže, najavio nacrt novog zakona o upravljanju nekretninama.

– Mi kao ministarstvo nismo dovoljno educirani da bismo upravljali financijskom imovinom Republike Hrvatske. Mi smo prioritetno arhitekti, inženjeri, geodeti. Stoga smo podijelili upravljanje financijama s Ministarstvom financija, nastavio je. Dodao je da velik broj neriješenih slučajeva koči gospodarski rast Republike Hrvatske.

– U Ministarstvu smo naslijedili 50 000 neriješenih predmeta. Taj broj strahovita je kočnica u gospodarskom razvoju RH. Bitno je da to funkcionira i prodiše, ustvrdio je.

Aktualno
Hrvatska
Intervju