Obnova će biti kvalitetna

Jurić o polijepotresnoj obnovi: U svim zgradama koje obnavljamo dižemo standard za 21. stoljeće

Zamjenik župana i državni tajnik za obnovu Domagoj Orlić gostovali su u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"
0-02-05-93da4da555d138384e89a2a2640e7eb81f20e00d21a8200e85b668ef1a093454_f9282689b83e633d

Zamjenik župana Mihael Jurić je, s državnim tajnikom za obnovu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagojem Orlićem, gostovao u programu Hrvatske televizije, u popularnoj emisiji Prvog programa „Dobro jutro, Hrvatska“.

Zamjenik župana imao je prigodu sa zadovoljstvom konstatirati kako je Sisačko-moslavačka županija, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, jedan od najuspješnijih korisnika Fonda solidarnosti te je do sad za zgrade javne namjene povučeno nešto više od 86 milijuna eura. Riječ je o zgradama iz nadležnosti Županije, obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb. Na području zdravstva provode se investicije koje su najveće u posljednjih 50 godina. Obnavlja se županijska Opća bolnica „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, bolnica paviljonskog tipa, od 6 njenih zgrada 4 su u obnovi. Ne samo da se zgrade obnavljaju, rekao je Jurić, nego je nabavljena i nova oprema za bolnicu u iznosu od 7,8 milijuna eura, pa će ova bolnica biti jedna od najboljih u Hrvatskoj.

Završena je obnova Dom zdravlja u Glini, pri završetku je Dom zdravlja u Sisku, tijekom ove godine očekuje se dovršetak Doma zdravlja u Petrinji. Završava se obnova i ambulanti u Sunji, Sisku, Dvoru, ove će godine energetski biti obnovljene ambulante u Kutini, Popovači i Novskoj.

Velike su investicije i u području obrazovanja, rekao je Jurić. Nakon potresa 19 škola bilo je posve izvan funkcije. Trenutno ih je 18 obnovljeno, s tim da su tri nove izgrađene. Ovih dana očekuje se završetak Srednje škole Glina i Srednje škole Petrinja. S posebnim je zadovoljstvom zamjenik župana napomenuo kako ni ovdje nije riječ o vraćanju na stanje prije potresa, nego Županija diže standard, gradnjom sportskih dvorana uz škole, liftova i nabavkom nastavne opreme.

Mihael Jurić upoznao je gledateljstvo Hrvatske televizije i s jedinstvenim projektom u RH, gradnjom umirovljeničkih naselja (u Glini 74 kuće, Petrinji 54 i u Sisku 35). Ove su kuće, kako je javnosti poznato, namijenjene smještaju onih čije su nekretnine uništene u potresu, a nakon što njihovi objekti budu obnovljeni, poslužit će proširenju kapaciteta domova za starije osobe.

Domagoj Orlić rekao je kako je na području obuhvaćenom zagrebačkim i petrinjskim potresom do sada obnovljeno 11.300 objekata, obiteljskih kuća i zgrada javne namjene. Na 10.700 lokacija završena je obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Rok za predaju zahtjeva za obnovu istekao je s 2023. godinom i Ministarstvo je zaprimilo više 37.000 zahtjeva. Neki zahtjevi poklapaju se za lokacije, pa je u stvarnosti riječ o oko 25.000 lokacija na kojima je potrebno provesti obnovu.

– Iskreno se nadam da ćemo ove godine dovršiti najveći dio obnove, rekao je Mihael Jurić, koji je građanima poručio:

– Obnova će biti dovršena, bit će kvalitetna. Mi ćemo biti zadovoljni kad sve zgrade iz naše nadležnosti obnovimo, a posebno je zadovoljstvo što u svim tim zgradama koje obnavljamo, dižemo standard za 21. stoljeće. Možemo obećati građanima da će njihove škole, vrtići, bolnice, ambulante biti kvalitetniji i bolji.

Aktualno
Intervju
Sisačko-moslavačka županija