Ulažu se velika sredstva

Mihael Jurić o poslijepotresnoj obnovi: Ovo je pravi početak za našu županiju koja postaje poželjno mjesto za život

Zamjenik župana na temu obnove i zbrinjavanja obitelji čiji su domovi stradali u potresu
M._Jurić

Zamjenik župana Mihael Jurić gostovao je jutros u emisiji Studija 4 na HRT-u na temu obnove i zbrinjavanja obitelji čiji su domovi stradali u potresu. Iako je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije samo obnova objekata javne namjene, u želji da se pomogne stradalnicima potresa, Županija je stanove svojih ustanova i stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, obnovila, uredila i opremila za 32 obitelji.

Zamjenik Jurić podsjetio je kako Županija gradi kuće u sklopu županijskih naselja u Glini i Petrinji te uskoro i u Sisku što je jedinstveni projekt u Hrvatskoj. U naseljima će biti smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, naselja će postati ispostave domova za starije osobe i koristit će ih umirovljenici.

Razgovaralo se i o ulaganju u zdravstveni sustav i obnovi bolničkih zgrada, a zamjenik Jurić naglasio je i kako je nabavljena najmodernija oprema za zdravstveni sustav vrijedna 7,8 milijuna €.

Istaknuto je kako Sisačko-moslavačka županija vodi posebnu brigu o umirovljenicima i starijim sugrađanima. Dom za starije osobe u Sisku je već obnovljen, u Petrinji i Glini se obnavlja, u Kutini se uređuje novi dom, a u Sisku će se proširiti kapaciteti otvaranjem doma u naselju Caprag.

Sisačko-moslavačka županija provodi i brojne projekte iz područja obrazovanja od kojih je najveći vezan uz obnovu nakon potresa, a zamjenik Jurić podsjetio je kako su nedavno otvorili dvije obnovljene škole, u Nebojanu i Mečenčanima, a ovih dana očekuje nas i otvorenje sisačke Gimnazije te nakon toga i ostalih škola koje se obnavljaju.

– Iz Fonda solidarnosti EU, koji je završen krajem lipnja, Sisačko-moslavačka županija povukla je više od 86 milijuna eura za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti te za obnovu cestovne infrastrukture. Najviše sredstava utrošeno je za obnovu iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture te za cestovnu infrastrukturu, rekao je Jurić.

Na kraju razgovora, Jurić se osvrnuo i na potporu Vlade RH koja na području Sisačko-moslavačke županije provodi Program društvene i gospodarske revitalizacije.

– Jedan od najznačajnijih projekata je dovršetak autoceste Sisak-Zagreb i gradnja Odranskog mosta. Ovaj važan kapitalni i infrastrukturni projekt otvorit će velike mogućnosti, prije svega po pitanju gospodarskih aktivnosti. Velika sredstva ulažu se u Sisačko-moslavačku županiju. Imat ćemo nove bolnice, škole, vrtiće, domove za starije osobe. Ovo je pravi početak za našu županiju koja postaje poželjno mjesto za život, zaključio je u emisiji zamjenik Jurić.

Aktualno
Intervju
Sisačko-moslavačka županija