U tijeku niz razvojnih projekata

Celjak u potresu vidi priliku za razvoj: Uvodimo nadstandard za sve naše stanovnike

Sisačko-moslavačku županiju u budućnosti vidim kao naprednu županiju, poručio je župan
radio_zupan

Župan Ivan Celjak gostovao je u programu Radio Siska, u emisiji u kojoj se osvrnuo na projekte koje Sisačko-moslavačka županija provodi na području grada Siska.

– Osim obnove, provodimo niz razvojnih projekata kojima unaprjeđujemo kvalitetu života svih stanovnika. Obnavljamo objekte, ali im dodajemo novu vrijednost i uvodimo nadstandard za sve naše stanovnike. Potres je bio velika tragedija, ali je ovo i prilika za razvoj koji smo čekali godinama. Sisačko-moslavačka županija iskoristila je tu priliku i iz Fonda solidarnosti povukli smo 86,3 milijuna eura za obnovu objekata iz naše nadležnosti, istaknuo je župan Celjak.

Oživjeti središte grada Siska

Podsjetio je kako Županija u samom središtu grada Siska u Rimskoj 19 obnavlja zgradu bivše policijske uprave u kojoj će se nakon obnove nalaziti glazbena škola, prostori za udruge iz područja kulture, galerije, ugostiteljski objekt i vrtić s tri odgojne skupine.

Obnavlja se i tzv. Tuškanova kuća na prekrasnoj lokaciji uz rijeku Kupu gdje će se nalaziti praktikum Srednje škole Viktorovac s gradskom kavanom, a učenici te škole imat će priliku, sa svojim profesorima, voditi hotel i tako stjecati potrebnu praksu.

Nadstandard u srednjim školama u nadležnosti SMŽ

Govoreći o obrazovanju župan Celjak naglasio je kako Sisačko-moslavačka županija uvodi i nadstandard u srednje škole na području Siska koje su u nadležnosti SMŽ.

– Obnovili smo Gimnaziju Sisak u kojoj će se, osim za učenike te škole, nastava odvijati i za studente FOI-ja. Za Tehničku školu Sisak uređujemo vojarnu u Lađarskoj u kojoj će se nalaziti Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak za koju smo nabavili i najmodernije strojeve. Želimo oživjeti ovu lijepu Lađarsku ulicu gdje uređujemo i prvi učenički dom, a zgradu u Lađarskoj 30 obnavljamo za sportske aktivnosti, a unutar te zgrade gradit će se bazen s otporom, dodao je župan.

Obnova zdravstvenih objekata i nova oprema

Župan Celjak podsjetio je kako Sisačko-moslavačka županija obnavlja gotovo sve zgrade u bolnici “dr. Ivo Pedišić” Sisak, nabavljena je nova oprema za zdravstveni sustav, obnavljaju se ambulante, a obnova matične zgrade Doma zdravlja SMŽ u Sisku trebala bi biti završena do kraja godine.

Najavio je kako uskoro kreću radovi na obnovi zgrade u Capragu, preko puta ambulante, koju je Sisačko-moslavačka županija kupila za potrebe proširenja Doma za starije osobe Sisak.

Župan je govorio i o jednom od najvećih razvojnih projekata Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, a to je izgradnja nove zgrade medicinskog wellness & spa centra SMŽ koja će se graditi pokraj sadašnje zgrade Jodnog lječilišta u Ulici Nikole Tesle u Sisku. Centar će imati zdravstvenu i komercijalnu namjenu i bit će na korist svih stanovnika županije, onih kojima je potrebna zdravstvena pomoć i zdravstvene usluge moći će koristiti putem uputnice, ali i onih građana koji će se samo željeti rekreirati. U zgradi wellness & spa centra nalazit će se rehabilitacijski i rekreacijski sadržaji poput bazena, višenamjenske dvorane, teretane, wellness & spa zone, ugostiteljskog objekta te prostori za ostale prateće sadržaje.

Županijska naselja za umirovljenike

– Želimo poboljšati uvjete života za naše starije sugrađane i gradimo županijska umirovljenička naselja koja će za početak koristiti osobe čiji su domovi stradali u potresu nakon čega će kuće ući u sastav umirovljeničkih naselja što je jedinstveni projekt u cijeloj Hrvatskoj, rekao je župan.

Također, u središtu Siska bit će obnovljena i zgrada Varteksa u kojoj će se nalaziti poduzetnički centar, a preostali poduzetnički centri nalazit će se u zgradi NAMA-e koju Županija namjerava kupiti te u zgradi na Zagrebačkoj cesti u blizini benzinske postaje.

Sisačko-moslavačka županija – poželjno mjesto za život

– Sisačko-moslavačku županiju u budućnosti vidim kao naprednu županiju u kojoj ćemo osigurati kvalitetniji život za mlade obitelji, ali i naše starije sugrađane, a Sisak će napredovati u vrlo brzom vremenu. Nabavili smo za zdravstvo najnoviju opremu, obnavljamo bolničke zgrade i škole, imat ćemo moderna umirovljenička naselja, autocestom ćemo do Zagreba moći stići za dvadesetak minuta, na području grada Siska gradit će se 20 novih zgrada s 380 stanova. Sve su to prednosti kojima ćemo privući mlade ljude da dođu živjeti u Sisak, zaključio je župan Celjak.

Intervju
Sisačko-moslavačka županija