Davor Božinović: Možemo biti zadovoljni kako građani poštuju propisane mjere

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da zasad mogu biti zadovoljni kako građani poštuju mjere uvedene radi sprečavanja širenja zaraze

Goran Stanzl/PIXSELL

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da zasad mogu biti zadovoljni kako građani poštuju mjere uvedene radi sprečavanja širenja zaraze.

– Postaje očito da su građani u najvećem broju shvatili nužnost provedbe i držanja svih mjera – i zbog sebe samih i zbog svojih obitelji, a naravno i zbog činjenice da time najbolje pomažu da se ta infekcija ne širi diljem Hrvatske, i s te strane možemo biti i zadovoljni i zahvalni, rekao je Božinović u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, koja se iznimno, zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, emitirala iz zgrade Ministarstva unutarnjih poslova.

Za pet do sedam dana trebali bi imati silazni trend

Na pitanje ima li naznaka za optimizam i jesu li u Stožeru zadovoljni stabilnim i ne pretjerano skokovitim rastom broja oboljelih od koronavirusa na dnevnoj razini, odgovorio je da broj nije eksponencijalan, ali da nas to ne smije opustiti.

– Činjenica je da taj broj raste i da nije eksponencijalan, ali to nas ne smije opustiti, rekao je te dodao kako stručnjaci kažu da bi pet do sedam dana trebalo imati silazni trend oboljelih kako bi se moglo govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi, “a mi to još uvijek nemamo”.

Promišlja se i o mjerama popuštanja

Rekao je i da se promišlja o tome gdje se treba popustiti, ali da još nismo u toj fazi. Pozvao je sve da se, bez obzira na lijepe dane i blagdane, drže pravila – ostani doma bez obzira koliko je to teško.

– Moramo naći načina i unutarnje snage jer nam je to jedini zalog da iz ove situacije izađemo sa što manje štete i žrtava, dodao je.

Rekao je kako će biti zadovoljan ako se pokaže da je utemeljen podatak da zbog potresa u Zagrebu neće biti znatnijeg povećanja broja oboljelih. Istaknuo je da je potres ostavio dosta posla s kojim se trebaju nositi i Vlada i gradske vlasti.

– Da je samo to – bio bi velik problem za Hrvatsku, a situacija s epidemijom ga usložnjava jer se ne mogu svi u punom opsegu angažirati oko saniranja posljedica, a taj posao ne može čekati. Dakle, jedna vrlo kompleksna situacija za Vladu, za ljude koji su pretrpjeli štete i to je dodatan izazov s kojim ćemo se morati nositi, rekao je Božinović.