U Zagrebu otvoreno prvo groblje kućnih ljubimaca u ovom dijelu Europe

U Dumovcu je otvoreno prvo hrvatsko groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj.

Spomengaj se prostire na gotovo 13 tisuća četvornih metara, a sačinjen je od zgrade s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorija s prostorom za prijem i obradu tijela, paviljona za ispraćaje te groblja s 10 tisuća mjesta za ukop i polaganje urni. Ustanova vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca poput preuzimanja tijela, organizacije ispraćaja, održavanja grobnog mjesta i slično, a u ponudi je i velik izbor ljesova i urni. Također, građani će uspomenu na svog životinjskog prijatelja moći održavati na internetskoj stranici groblja, gdje je osigurana posebna rubrika za objavljivanje fotografija i priča o pokojnim ljubimcima.

Sredstva za izgradnju groblja osigurao je Grad Zagreb, a riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 15.5 milijuna kuna. Gradnja je započela 2015. godine, a tim je potezom Zagreb postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce.

– Zagreb se danas upisao na kartu europskih metropola koje imaju ispravan odnos prema spomenu na kućne ljubimce. Ovdje će ih građani moći kremirati i pružiti im dostojanstven posljednji ispraćaj, istaknuo je na otvorenju gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Aktualno
Hrvatska
Zanimljivosti