Sport spaja ljude

Grad Velika Gorica dodijelio sredstva sportskim zajednicama. Ačkar: Zahvaljujući sportu imamo mnogo zadovoljnih sugrađana

Ove godine Grad Velika Gorica povećao je sredstva gradskim sportskim savezima i zajednici
WhatsApp Slika 2024-02-08 u 13.41.26_9fc88a7d

U prostoru Gradske uprave danas su potpisani ugovori između Grada Velike Gorice te Športskog rekreativnog saveza Grada Velike Gorice, Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice, Parasportskog saveza Grada Velike Gorice i Školskog sportskog saveza Velike Gorice.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar uvodno se okupljenim predstavnicima zahvalio na entuzijazmu i stručnosti, napomenuvši kako na području grada djeluje deset tisuća aktivnih sportaša.

– Sport se toliko puta do sada pokazao kao ključan čimbenik u nacionalnim, internacionalnim i lokalnim okvirima kao onaj koji spaja ljude, koji nadilazi razlike, koji potiče i uči mlade osobe kako se nositi s porazom, kako se nositi sa svojom emocijom, kako se nositi u pobjedi. Sport je taj koji potiče na timski rad, koji pobuđuje odgovornost i uistinu sve ove različite kategorije vaših saveza u svojem su dijelu dale veliki doprinos tomu da imamo mnogo zadovoljnih sugrađana koji prilaze i koji iskazuju zahvalnost za sve ono što ste im vi omogućili, rekao je Ačkar.

Gradonačelnik je pritom istaknuo kako su ove godine povećana sredstva, i to za Zajednicu športskih udruga na 1.624.500 eura, za Športski rekreativni savez na 50.000 eura, za Parasportski savez na 58.000 eura te za Školski sportski savez na 28.000 eura.

– Osim što vam mogu još jednom izraziti zadovoljstvo i zahvalnost za sve što činite, zamolit ću vas da se ne umorite, da nastavite tako raditi. Rekao bih budite bolji, uspješniji, ali tada ne bih bio iskren. Zato ostanite takvi kakvi jeste jer danas okupljati mlade i raditi nešto tako plemenito i preventivno mogu samo ljudi visokih, moralnih, ljudskih karakteristika kao što ste vi, zaključio je Ačkar.

Na podršci se prva zahvalila predstavnica Parasportskog saveza Grada Velike Gorice Mirjana Lučić rekavši da je suradnja s gradskom vlasti nikad bolja, vrata su im uvijek otvorena i sve ideje padnu na plodno tlo. Lučić je izvijestila kako se članstvo u međuvremenu drastično povećalo te kako se nada da će, uz pomoć Grada Velike Gorice, eventualne probleme s prostorom u budućnosti rješavati kroz projekte. Također je predložila gradnju atletskog poligona uz školu u Kurilovcu te Centra za osobe s invaliditetom kojim bi Velika Gorica napravila veliki iskorak.

– To bi bila zaokružena priča. Imali bi dvoranu koja bi bila dovoljna za naše sportaše, ali i prostorije gdje bi mogle biti sve udruge koje imaju ikakve veze s osobama s invaliditetom (…) Mislim da bi to bilo na čast svima nama. Tada bi i naš posao bio mnogo, mnogo lakši jer bi automatski svaka osoba koja ima bilo kakav invaliditet prošla kroz taj centar i priključivala se sportu koji je adekvatan za taj invaliditet, rekla je Lučić i nadodala kako imaju stručne ljude educirane za rad sa svim mogućim invaliditetima te da se sportom doista mogu baviti svi, svatko prema svojim mogućnostima.

Darko Blažinčić u svom je obraćanju istaknuo kako Zajednica športskih udruga svakodnevno raste te da sada imaju 54 punopravne članice. Nekoliko udruga trenutno čekaju na prijam, a riječ je uglavnom o organizacijama koje rade s mladima.

– Zajednica sportskih udruga ima veliku perspektivu pred sobom (…) U proteklo vrijeme, pored svojih redovitih obaveza, iskoračili smo na nova područja. Zaposlili smo osobu s invaliditetom, po prvi puta smo raspisali natječaj za dodjelu stipendija mladim i nadarenim sportašima, a sljedeći korak nam je potpora stručnom usavršavanju i svim onim mladim i stručnim kadrovima koji rade s najmlađim naraštajima, rekao je Blažinčić i poručio kako će Zajednica športskih udruga i ubuduće uključiti sve one koji rade za dobrobit velikogoričkog sporta.

Boris Konjević poručio je kako Grad Velika Gorica korektno prati zahtjeve Školskog sportskog saveza te da je svaki uložen euro u sport, zapravo investicija u budućnost društva. Uz to se osvrnuo na stanje školskih igrališta te izrazio nadu u njihovu obnovu i dodavanje novih sadržaja.

– Grad nam je u velikoj ekspanziji i gradi se na sve strane. Mislim da će u budućnosti biti potrebe za javnim sadržajima sportskog karaktera. Volio bih živjeti u gradu gdje su nam igrališta puna, ali naravno trebaju ponuditi sadržaje i privući djecu.

Naposljetku, Arnel Humić rekao je da suradnja Grada Velike Gorice i Športsko rekreativnog saveza traje od 2016. godine.  Trenutno broje 12 udruga koje razvijaju sportsku rekreaciju te sugrađanima nude besplatne sadržaje.

– Radimo, razvijamo se svakodnevno, mnogo je posla i zahtjeva. Rekreaciju vidimo na mnogo većim razinama, trudimo se svi maksimalno i živimo to. Naravno, uvijek može bolje, težimo boljem. Gorica je moćna, grad koji stvarno treba imati ovakve ljude da to guramo zajedno, dokle god su naši sugrađani zadovoljni.

Događanja
Regija