Nastavljaju se aktivnosti projekta “Medijski izazov za mlade Novljane”

U Katoličkoj osnovnoj školi Novska nastavljena je provedba projekta “Medijski izazov za mlade Novljane”, kojega financijski podržava i Agencija za elektroničke medije. Projekt je nastao u suradnji spomenute škole i novljanske Udruge mladih, a ovoga su puta održane dvije radionice za učenike drugoga i trećega razreda pod nazivom “Priprema medijskog sadržaja” te “Analiza crtanih filmova”. Tome je uslijedilo predavanje za roditelje i djelatnike škole na temu “Djeca i mediji – uloga roditelja” te “Ravnopravnost spolova u medijima”. Predavanja su održali komunikolog Zdravko Kedžo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i zagrebačkom Veleučilištu VERN te fonetičarka na RTL televiziji Dunja Lakuš.

U prvom dijelu radionice, djeca su analizirala elemente crtanog filma o profesoru Baltazaru s porukom kako ne postoji čudesni napitak po kojemu se širi dobrota u svijetu, nego ona ovisi o tome želi li čovjek u svojoj slobodi činiti dobro, dok su se u nastavku upoznali s pripremom i realizacijom televizijske i radijske emisije, ali i sami sudjelovali u nekoliko vježbi pred TV kamerom.

S roditeljima je Dunja Lakuš podijelila kako je ugodno iznenađena spremnošću učenika koju su pokazali pred TV kamerom te pojasnila da je uočeno kako i djeca pred kamerama žele sebe prikazati u najboljem svjetlu povezujući takve reakcije s društvenim mrežama u kojima mnoge osobe žive određeni život koji nije povezan s njihovom pravom stvarnošću.

Zdravko Kedžo u svom se izlaganju osvrnuo na sadržaje koje djeca najčešće konzumiraju provodeći vrijeme na internetu ili pred televizijom, istaknuvši da u njima postoji mnogo elemenata nasilja ili određenih neprimjerenih sadržaja za dječju dob. Govoreći o temi ravnopravnosti spolova u medijima, napomenuo je da se u njima sve više pojavljuju određeni sadržaji koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, kako žena tako i muškaraca te da u tome leži opasnost za djecu koja su, promatrajući takve pojave, u napasti prenijeti loša ophođenja na okolinu.

Projekt “Medijski izazov za mlade Novljane” nastavlja se i u drugom polugodištu tekuće nastavne godine u obliku raznih radionica i predavanja.