Kutinčanke Klara Ćosić i Edita Jurušić u Saboru progovorile o položaju djeteta u digitalnom okruženju

Povodom obilježavanja 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Hrvatskom saboru održana je sjednica djece i zastupnika. Sjednica je nastala u organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a uz pokroviteljstvo predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U događanju je, također sudjelovao Dječji forum DND-a Kutina pod voditeljstvom Maje Hrastnik. Kutinčani su izlagali na temu “Dijete u digitalnom okruženju”, koju su predstavile članice Klara Ćosić i Edita Jurušić. Zanimljivim su izlaganjem poručile kako bi djeca za ostvarivanje punopravnog prava na informiranost i medije, zajedno s odraslima trebala biti odgovorna za korištenje spomenutog.

Drugim riječima, to znači stalno učiti i razgovarati od dobrim i lošim stranama medija i digitalnog okruženja, birati sadržaje te koristiti medije za napredak i zajedničku dobrobit. Važno je, naglasile su djevojke, uočavati razlike poput nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja te donositi zakone i uredbe o suzbijanju digitalnog kriminala. U tome ih, napominju, mora štiti i država, uzimajući za primjer Preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o Smjernicama za poštivanja, zaštitu i ostvarivanje prava djeteta u digitalnom okruženju.

– Zato želimo odrastati u pametnim i održivim gradovima, općinama, školama, koje koriste nove tehnologije i izvore informacija, ali da su to sigurni i poticajni prostori za nas djecu, zaključile su.