Zvuci i okusi Petrinje u srcu Zagreba

Tradicionalnim zvucima, šarenim nošnjama i plesom te mirisima domaće kuhinje Petrinjčani su se predstavili na glavnom zagrebačkom trgu. Riječ je o manifestaciji “Predstavljanje grada Petrinje u Zagrebu”, koju već šestu godinu za redom organiziraju ova dva grada. Kako je istaknula direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj, cilj ovog događanja nije samo promovirati grad, nego i cijelo područje Banovine.

– Ovo je naše najbliže tržište, cijelo područje Grada Zagreba i vjerujemo da ćemo s vremenom postati jedna lijepa, prepoznatljiva destinacija. Posebice stoga što radimo na kulturnim rutama koje su temeljene na kulturno-povijesnim događanjima kao i ličnostima, jedna od naših kulturnih ruta je Putovima bana Jelačića kroz Turopolje i Banovinu, a evo sada najnoviju koju pripremamo zapravo je sakralna ruta po Banovini s kojom ćemo po prvi put izaći u sklopu Adventa u Petrinji, komentirala je Držaj.

Otvorenju programa nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je nakon obilaska izlagača, u društvu svoje zamjenice Viktorije Kaleb, dijelio kobasice kuhane u poznatoj petrinjskoj tavi.

– Ovime želimo reći: “gle, mi postojimo, mi smo tu, mi vam dolazimo”. Želimo se predstaviti s najjačim vrijednostima što povijesno Grad Petrinja i cijela Banovina i Sisačko-moslavačka županija ima. Zahvaljujem se svima koji su sačuvali ove vrijednosti i karakter života s kulturom, tradicijom i običajima, poručio je gradonačelnik.