Županov pehar za najbolji škrlet u Sisačko-moslavačkoj županiji

U klijeti obitelji Belajec u Popovači održano je tradicionalno ocjenjivanje vina sorte škrlet za dodjelu Županovog pehara.

Županov pehar jedna je od mjera promicanja i poticanja proizvodnje autohtone županijske sorte, a kroz pet godina održavanja izaziva i sve veći interes profesionalnih, ali i amaterskih vinara. Tako je svoj škrlet na stručno ocjenjivanje ove godine prijavilo oko 40-tak vinara.

Povjerenstvo za ocjenjivanje sastavljeno je od cijenjenih vinogradara i podrumara s područja Sisačko-moslavačke županije predvođeno prošlogodišnjim nositeljem pehara, Ivicom Florijanovićem.

Manifestaciji je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec.

– Svake godine dolazi sve veći broj vinara, naših profesionalaca, njih 16, ali i velik broj amatera. 23 amaterska vina je dokaz da kroz ovo natjecanje ljudi žele napraviti još veći iskorak. Tu treba naglasiti i velika ulaganja od strane županije u klonsku selekciju, da dobijemo kvalitetnije cijepove, loze i sadnice, a to se kasnije reflektira kroz kvalitetnija vina, rekao je Žinić te istaknuo kako županija nastavlja s ulaganjima u vinarstvo i podrumarstvo.

Uzgoj škrleta u Sisačko-moslavačkoj županiji svakako je na zavidnoj razini, a mnogi vinari od svojih podruma stvaraju i kvalitetne destinacije za razvoj turizma, svojevrsne vinske ceste u Moslavini.

Rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja bit će predstavljeni na svečanom uručivanju Županovog pehara, koje se početkom svibnja održava u Topuskom.

 

[media-credit name=”Sisačko-moslavačka županija” align=”aligncenter” width=”960″][/media-credit]

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija