Slavlje kroz cijelu godinu

Županijska Udruga osoba s invaliditetom slavi 20. rođendan

U znak zahvale svima koji su im dali svoju potporu posvetili su serijal "20 priča za 20 godina" koji objavljuju na svojim mrežnim stranicama
nas-4Grad Petrinja

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije jučer je na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici održana proslava 20. rođendana udruge i godišnji susret roditelja i djece, obitelji, članova udruge i zaposlenika udruge u cilju međusobnog povezivanja, osnaživanja i umrežavanja.

Udruga će 20. obljetnicu obilježavati kroz cijelu ovu godinu, a u znak zahvale svima koji su im dali svoju potporu posvetili su serijal “20 priča za 20 godina” koji objavljuju na svojim mrežnim stranicama.

– To je zapravo pohvala svakoj osobi koja je u ovih 20 godina dala svoj doprinos – od osnivača udruge koji su volonterski pristupili upravo tome da snažnije javno zagovaraju prava osoba s invaliditetom pa do onih koji su kroz sve ove godine dali svoj obol. Bio je tu cijeli dijapazon ljudi, kao puzzle se sve slagalo kroz 20 godina, da bi upravo ova današnja pozicija bila onakva kakva je, kazala je Snježana Tomašević, izvršna direktorica UOSI SMŽ.

Udruga danas okuplja 280 članova, od čega 137 djece, odnosno osoba do 18 godina.

– Za sve svoje članove, znači od onih najmanje dobi pa do najstarijih, nastojimo osigurati aktivnosti koliko god možemo, počevši od terapija u našoj Maloj kući. U četiri kabineta pružaju se radna terapija, senzorna integracija i fizioterapije, a sad smo uveli i novu uslugu – neurofeedback. To je u biti jedan tretman ili kako ga netko naziva ‘treningom mozga’ koji pomaže kod raznih poremećaja pažnje, nesanice, takvih nekakvih poteškoća i evo već sad, nakon dva mjeseca uvođenja te usluge, roditelji kažu da vide ogromne pomake kod svoje djece.

– Nadalje, mlade tu na Inkluzivnoj farmi uključujemo u aktivnosti tzv. poljoprivrede, znači uzgoja povrća i prerade, prodaje, malo učimo i o marketingu, pa do ovih malo starijih kojima nastojimo osigurati uslugu osobne asistencije. Kroz uslugu osobne asistencije zaposleno je 19 osoba koje pružaju takvu uslugu osobama s invaliditetom pa opet do onih najstarijih osoba, znači u dobi iznad 65 godina, kojima kroz program ‘Zaželi’ 20 žena pomaže u njihovim svakodnevnim zadacima, ispričala je Tomašević te dodala:

– Rekla bih da se ne damo pokolebati. Kako to obično biva, kada se nešto ruši, onda se negdje drugdje gradi pa tako evo i u slučaju Sobe čuda. Ona je porušena na mjestu na kojem je bila, ali zapravo nas očekuje nešto bolje. Što se toga tiče, potpisan je ugovor o pravu građenja na jednoj parceli u Sisku, u samom središtu i evo svakog trena trebamo dobiti građevinsku dozvolu pa ćemo tako jedan manji prostor bivše Sobe čuda zamijeniti s 250 kvadrata nove Sobe čuda.

– Danas evo slavimo naših 20 godina što nije zanemarivo, ali nećemo slaviti samo danas, već ćemo naš rođendan obilježavati cijelu ovu godinu koju zovemo ‘rođendanska godina’ u tom smislu jednog okruglog broja. Stigli su nam gosti iz Daruvara i iz Udruge za inkluziju iz Siska. Došli su i predstavnici raznih institucija koje nas podupiru, poput Turističke zajednice grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje, što je znak da sve te institucije i naše partnerske udruge prepoznaju koliko se zapravo svi mi trudimo, tako da nam je jako drago da su nas upravo danas, kad slavimo naš 20. rođendan došli podržati, da zajedno to proslavimo na jednom pravom rođendanskom slavlju.

Sa svojim gostima, slavljenici iz UOSI SMŽ, održali su i malu „Rođendansku olimpijadu“. Pozivu na rođendansku proslavu odazvala se i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes:

– Došla sam čestitati Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ne samo na rođendanu, nego na cjelokupnom radu i trudu koji ulažu u velikim borbama i probijanju brojnih zidova i barijera. Zaista, potrebe su sve veće, sredstava nikad nije dovoljno, ali i Ministarstvo je to prepoznalo, barem djelomično. Dio potreba je naime pokriven ulaskom udruge u mrežu pružatelja socijalnih usluga, dakle u sustav socijalne skrbi čime je udruzi, bar na određeno vrijeme, osiguran nekakav stalni izvor financiranja, što im zapravo i daje vjetar u leđa da i dalje rade svoj plemeniti posao. Dio njih je ovdje u udruzi zaposlen, dakle na plaći, ali znam da jako puno volontera pomaže u vrlo zahtjevnim, ne bih rekla poslovima, već zadovoljenju potreba osoba s invaliditetom, odnosno djece s teškoćama u razvoju. Kao Grad smo se zaista odmah uključili i ja kao gradonačelnica, ali evo i direktori gradskih tvrtki koji su došli sa mnom podržati rad udruge, kazala je gradonačelnica te dodala:

– Što se tiče Inkluzivne farme – ogroman prostor koji ova djeca trebaju i zaslužuju, a koji treba jako puno ulaganja infrastrukturnog. Trebamo riješiti i kao Grad i Komunalac kao vlasnik prostora, imovinsko-pravne odnose. Rješavamo to kako bi udruga mogla i dalje aplicirati na određene pozive kojima će onda zadovoljiti barem dio svojih potreba. Ulazak u mrežu socijalne skrbi ne zadovoljava sve njihove potrebe, ali uvijek kažem – idemo korak po korak. Ovime je sad otvoren jedan novi put kojim treba kročiti dalje i po njemu dalje micati barijere. Zajedno ćemo to činiti. Bit ću im uvijek podrška. I Ministarstvo je na raspolaganju, vidi se da je otvoreno za komunikaciju, za rješavanje problema i vjerujem da će se tako i ubuduće djelovati. Na kraju bih još jednom poželjela sretan rođendan udruzi, da na neki način imaju što manje posla, ali da svoj životni poziv, rekla bih i dalje odrađuju kao i do sada, sa srcem i plemenito, poručila je gradonačelnica.

Događanja
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija