Županiji dodijeljeno 25 milijuna kuna bespovratnih nacionalnih i EU sredstava

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava. Dobitnicima je ugovore uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić.

– Danas dodjeljujemo gotovo 25 milijuna kuna sredstava za 29 projekata. Ovi će ugovori očuvati 46 radnih mjesta i otvoriti novih 23, smatram da je to najveći benefit ovih sredstava, poručila je Klaić.

Ugovori su se dodjeljivali iz triju programa: Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu, Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Među 29 projekata, njih 11 došlo je upravo iz Sisačko-moslavačke županije, koje je primio i potpisao župan Ivo Žinić. Također, u mandatu aktualne Vlade, Županija je ugovorila sveukupno 1.7 milijardi kuna.

– Želim se zahvaliti svima onima koji su omogućili da možemo apsorbirati velika sredstva iz fondova EU. Reći ću samo jedan podatak, izvorni proračun Sisačko-moslavačke županije prije nekoliko godina bio je 70 milijuna kuna, a samo u dvije godine, Županija je kroz svoje projekte povukla 700 milijuna kuna. Dakle, gotovo deset puta više, komentirao je župan Žinić.

Naposljetku, ugovore korisnicima iz Programa “Razvoj poduzetništva u Gradu Petrinji” uručili su uz državnu tajnicu, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i župan Žinić.

– Potpisivanje današnjih ugovora dijelom je Intervencijskog plana Grada Petrinje. Danas potpisujemo 15 ugovora, a uz dosadašnjih 9 dolazimo do iznosa od 16 milijuna kuna. Imamo još dvije faze provedbe, a takva ulaganja na području samo jednog grada izuzetno su velika, naročito kada gledamo nacionalne natječaje na koji se javlja cijela Republika Hrvatska. Samo kroz ovih 15 ugovora otvorit ćemo 35 novih radnih mjesta, a njih desetine bit će očuvane, zaključio je Petric.