Županije uvode strože mjere, a nije isključeno ni pooštravanje na nacionalnoj razini

Privatna okupljanja su se pokazala kao mjesta gdje se najbrže širi zaraza

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da trenutno 12 županija ima strože mjere od onih koje vrijede na nacionalnoj razini. Nije isključio mogućnost donošenja strožih mjera i na nacionalnoj razini.

– Od danas zaraženih oko 2500 osoba, sigurno su mnogi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, družili se, pogotovo u privatnim okupljanjima koja ne možemo kontrolirati.

No, ušlo bi se u kršenje ljudskih prava ako bi policija gledala tko se privatno okuplja, iako su se privatna okupljanja pokazala kao mjesta gdje se najbrže širi zaraza, upozorio je Božinović.

Nacionalni stožer podržava politiku da lokalni i županijski stožeri promatraju situaciju na svom terenu i predlažu mjere, imajući u vidu da gospodarstvo mora nastaviti s radom i da epidemija i restrikcije traje više od godinu dana.

– Mjere moraju biti fokusirane, pogotovo tamo gdje je epidemija uzela maha. Vidite po nekim županijama, primjerice Dubrovačko-neretvanskoj, da imate tri vrste mjera s obzirom na njihovu težinu, mislimo da je to ispravan pristup, kaže Božinović.

Na online nastavu od ponedjeljka prelazi polovica županija, no značajan broj njih ostavlja fizičku nastavu za prva četiri razreda osnovne škole i završni razred srednje škole.