Zoran Milanović: Postoji samo jedan pravi put

Danas je službeno započelo petogodišnje predsjedavanje petog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Po mnogima veliki odmak od dosadašnje tradicije i nikad skromnija inauguracija s tek četrdesetak uzvanika, himnom je točno u podne na Pantovčaku otvorila Josipa Lisac uz pratnju Zvjezdana Ružića, a potom je novopečeni predsjednik prisegnuo držeći ruku na Ustavu.

Milanović je u svom inauguracijskom govoru istaknuo kako su izbori metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi te da postoji samo jedan i pravi put – puna i aktivna podrška vlasti, akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te sudstva i medija. Poručio je kako u svom predsjedavanju neće biti korektivni, nego konstruktivni faktor, pa će tako biti predan onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnost iskoraka profesionalnih dosega i obrazovanja te transparentnosti, dok će se u vanjskoj politici fokusirati na one točke kojima se mogu graditi suradnja i prosperitet.

– Osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe, glavni su i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog raslojavanja i udaljavanja. Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i mjesto, da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za sve nas, za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koji će se vratiti svojoj kući, zaključio je Milanović.

Govor je popratila Klapa HRM-a “Sveti Juraj” izvedbom poznate pjesme Vice Vukova “Tvoja zemlja”, nakon čega je uslijedila primopredaja dužnosti u Uredu predsjednice Republike te koktel za sve uzvanike.