Zelena čistka i ove godine u Kutini

garbage-413757_1280

Globalnoj akciji World Cleanup Day 2019. koja za cilj ima u jednome danu ukloniti što veću količinu ilegalno odloženog otpada, pridružio se Grad Kutina najavivši za subotu tzv. Zelenu čistku. Ovom inicijativom nastoji se podići svijest građana o stvaranju i odlaganju otpada, kao i važnosti očuvanja okoliša i planeta Zemlje.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić zajedno sa suradnicima Eduardom Galešićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša; Mladenom Lisakom, pomoćnikom pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, zaštitu okoliša i investicijsko održavanje; Krešimirom Lenićem, ravnateljem Komunalnih servisa Kutina; Draženom Kindermanom, predsjednikom MO Repušnica i Ivicom Arbanasom, predsjednikom biciklističkog kluba Kutina apelirao je sve aktivne građane i organizacije da se pridruže ovom najvećem volonterskom projektu.

Akcija će obuhvatiti lokacije Mjesnog odbora Repušnica, Radićevu ulicu, Mjesni odbor Zbjegovača, Brinjane te ulice Antuna Mihanovića u smjeru Mišinke i Metansku ulicu u Kutini.

Prošlogodišnjom akcijom sakupljeno je preko 26 tona otpada, a nastavkom aktivnosti želi se ukazati na problem nesavjesnog ponašanja dijela građana.

-Cilj nam je bio da potaknemo naše sugrađane na razvrstavanje otpada na kućnom pragu, no u jednom dijelu naših sugrađana to se pretvorilo u odlaganje na našim prigradskim naseljima uz puteve, šume itd. Troškovi ranijih godina za sanaciju divljih deponija bili su na razini od 25 tisuća kuna godišnje, a ove godine ti troškovi će biti i do 5 puta veći, jer planiramo sanirati sve divlje deponije koje se nalaze u okolici Grada Kutine, a nastojimo pristupiti i represivnijim mjerama poput ugradnje tajnog video nadzora i praćenja uz pomoć kojih će se identificirati, locirati i prekršajno kazniti počinitelji koji će odlagati smeće na prostoru gdje to nije dozvoljeno- poručio je gradonačelnik.

“Zelena čistka” započinje u 8 sati, a za volontere je osigurana adekvatna oprema i okrepa.

Grad
Hrvatska
Kutina
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija