Zbog vodostaja Une sazvana Izvanredna sjednica županijskog Stožera Civilne zaštite

U Vatrogasnom domu u Hrvatskoj Kostajnici sazvana je Izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije zbog prijetnje visokog vodostaja rijeke Une.

Na sjednici su raspravljene mjere koje su trenutno u tijeku, provjerene zalihe ljudstva i materijala te dogovoren plan djelovanja u obrani Hrvatske Kostajnice od poplavnih prijetnji.

– Stanje je za sada pod kontrolom, ali najave novih oborina i dolaska vodenog vala, zahtijevao je da sazovemo sjednicu Stožera Civilne zaštite kako bi pokrenuli cijeli sustav. Svi su na nogama, tijekom noći djelatnici Hrvatskih voda radit će na pročišćivanju i izgradnji nasipa, pokušat će se po prvi puta obraniti kuće s vanjske strane rijeke Une, što je doista težak zahvat jer mekani teren onemogućava strojevima da to naprave. Ujutro dižemo i vatrogasne postrojbe, koje će zapunjavati vrećama onaj dio posla koji se ne bude mogao obaviti strojevima, rekao je na sjednici župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te istaknuo kako su uz Hrvatske vode, Stožer i vatrogasce, u pripravnosti, također i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i ostale neophodne službe.

Stožer je ubrzano riješio i aktualni problem građana Hrvatske Kostajnice, naime nedostatak pitke vode. U suradnji s lokalnom vatrogasnom postrojbom i Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke županije, osiguran je dovoljan broj cisterni za dostavu pitke vode i sigurnu opskrbu stanovništva.

Sjednici je nazočio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković:

– U cijeloj Republici Hrvatskoj palo je između 50 i 100 milimetara kiše što su ogromne količine oborina za kontinentalni dio zemlje. Hrvatska Kostajnica ugrožena je naglim porastom rijeke Save u Bosni i Hercegovini, a isto tako i rijeke Une. Prognoze za sada ne izgledaju dobro. Kroz idućih dan ili dva moguće je dodatnih 50 do 100 milimetara kiše, puno toga će pasti na području BiH i dodatno povećati visok vodni val rijeke Une. U takvim uvjetima mogući je protok gotovo 2.000 kubnih metara u sekundi i premašivanje vodostaja od +500 centimetara što će zahtijevati uvođenje izvanrednog stanja, objasnio je Đuroković.

Grad
Hrvatska
Hrvatska Kostajnica
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija