Završetak epidemije ovisi o procjeni više faktora

Krunoslav Capak objasnio je kako za proglašavanje završetka epidemije, po novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva

Davorin Višnjić/PIXSELL

Krunoslav Capak objasnio je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite kako za proglašavanje završetka epidemije, po novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva.

Završetak epidemije, kaže, ovisit će o epidemiološkoj procjeni koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog razvoja bolesti u Hrvatskoj te na temelju broja oboljelih.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu HUP-ove udruge trgovina da se ukine zabrana rada nedjeljom jer će u protivnom morati i otpuštati radnike te o jednosatnoj pauzi za dezinfekciju, Capak je ponovio kako su prije odluke o neradnoj nedjelji od APIS-a dobili podatak da se najviše prodaje u petak, a ne nedjelju.

– Argument da je nedjelja najvažniji dan po nama ne stoji, a smatramo da smo postigli dobar balans između produženja radnog vremena i neradne nedjelje. Pauza za dezinfekciju je važna da se ne križaju smjene i da se da vremena da se prostor prozrači i dezinficira, naveo je.