Završena identifikacija posmrtnih ostataka dvije nestale osobe s područja Sisačko-moslavačke županije

U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga
Završna identifikacija posmrtnih ostataka žrtava Domovinskoga rata uz nazočnost ministra MedvedaMatija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je na identifikaciji posmrtnih ostataka dvije osobe koje su odvedene i nestale 1991. godine na području Sisačko-moslavačke županije.

– U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani tijekom 2020. godine iz pojedničanih grobnica na tom području, a njihova identifikacija obavljena je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

– Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske, poručio je ministar.

Nakon današnje identifikacije i dalje se traga za 1858 nestalih i smrtno stradalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Hrvatska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija