Započinju seizmička mjerenja na području Novske

Sva šteta nastala na poljoprivrednim površinama (usjevima) uzrokovana prelaskom strojeva bit će nadoknađena korisnicima poljoprivrednih površina sukladno ustaljenoj praksi
seizmička mjeranja novska

Ovih dana u tijeku su predradnje seizmičkog mjerenja na području Grada Novske te su tim povodom zamjenik gradonačelnika Siniša Kesić i pročelnik Mišo Tušek održali sastanak s predstavnicima tvrtke Vermilion Zagreb Exploration koja će provoditi istraživanja.

Kako se moglo čuti, trodimenzionalno seizmičko mjerenje izvodi se metodom refleksivne seizmike koja se sastoji od emitiranja kratkotrajnih impulsa u podzemlje i registracije elastičnih valova nastalih pod njihovim utjecajem. Kao izvor seizmičkog vala uglavnom će se koristiti površinski izvor tzv. vibrator budući da na području mjerenja prevladavaju poljoprivredne površine. U područjima neprohodnim za vibratore i prekrivenim šumom kao izvor seizmičkog vala koristit će se eksploziv smješten u posebno načinjenoj bušotini (dubine od 3 do 9 metara).

Također, sva šteta nastala na poljoprivrednim površinama (usjevima) uzrokovana prelaskom strojeva bit će nadoknađena korisnicima poljoprivrednih površina sukladno ustaljenoj praksi.

Mjerenja na području Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije započela su sredinom listopada, a završetak radova s demobilizacijom očekuje se krajem siječnja 2022. godine.

Grad
Hrvatska
Novska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija