Za novu protuzračnu obranu pola milijarde eura

Hrvatska već sedam mjeseci pregovara s Francuskom o modernizaciji hrvatske protuzračne obrane
borbeni avionBorna Filić/PIXSELL

Hrvatska s Francuskom finalizira nabavu protuzračnog sustava kratkog i srednjeg dometa što bi moglo stajati oko pola milijarde eura, piše Jutarnji list a prenosi 01portal.

Ministar obrane Mario Banožić prošlog je tjedna otkrio da se već sedam mjeseci pregovara s Francuskom o modernizaciji hrvatske protuzračne obrane te da su već osigurana materijalna sredstva na razini jedne bitnice, a cilj je da se za vrlo kratko vrijeme osiguraju sredstva za pet bitnica.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska bi prvo nabavila sustav kratkog dometa Mistral 3. Riječ je o prijenosnom raketnom sustavu s infracrvenim navođenjem namijenjenom za obaranje letjelica i projektila na visini do tri kilometra.

Rakete se mogu ispaljivati s ramena, s posebnih stalaka s po dvije rakete ali i s brodova, helikoptera i vozila. To znači da bi ih Hrvatska vojska mogla koristiti na brodovima, vozilima Patria i na helikopterima Blackhawk.

Prema neslužbenim informacijama ugovor o kupnji ovog sustava bi mogao biti potpisan do kraja ove godine a isporuka bi išla u nekoliko etapa tijekom 2023. i 2024. godine.

Hrvatski i francuski pregovarači razgovarali su i o budućoj nabavi protuzračnog sustava srednjeg dometa, a praktički je dogovorena nabavka sustava VL MICA. Riječ je o kopnenom protuzračnom sustavu srednjeg dometa koji koristi raketu “ispali i zaboravi”. Domet rakete je između 20 i 30 kilometara, težina rakete je 113 kilograma, s bojnom glavom od 12 kg, te ima Thalesov AD4A radar. Brzina joj je 3 macha (preko 3000 kilometara na sat).

U Glavnom stožeru Hrvatske vojske još uvijek se rade analize o tome koliki bi broj PZO sustava srednjeg dometa Hrvatska trebala kupiti. Očekuje se da bi ugovor za nabavu mogao biti potpisan sljedeće godine a do 2026. bi mogli biti isporučeni.

Ako se ostvare ove najave, Hrvatskoj vojsci zasad i neće biti potreban PZO sustav dugog dometa, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Aktualno
Hrvatska