VOZAČI OPREZ – fiksne kamere za nadzor brzine na hrvatskim cestama

Dobra vijest za sve vozače s područja Republike Hrvatske dolazi upravo iz Google-a.

Da pametni telefoni ponekad život znače ili u ovome slučaju sprječavaju udarce na džep, govori podatak kako su tijekom posljednjih nekoliko dana u aplikaciji Google Maps osvanule potencijalne lokacije fiksnih kamera za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, takozvani ANPR.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova do kraja godine namjerava postaviti 122 kućišta u kojima će se premještati sveukupno 59 spomenutih kamera diljem cijele Republike Hrvatske. Nastavak je to aktivnosti, koje slijede obveze iz ugovora sklopljenog prošle godine za nabavu uređaja za mjerenje brzine, a riječ je o tehnologiji koja uz domaće, prepoznaje, također registarske pločice europskih i država u regiji, kao i motocikala i mopeda. Suvremene kamere imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila, koja se istodobno nalaze u zoni nadzora, a hvataju brzinu od 30 do 250 kilometara na sat. Također, snimaju najmanje dva vozna traka u oba smjera, a osim nadzora brzine, moći će se koristiti za registriranje drugih prekršaja poput korištenja mobitela tijekom vožnje ili nevezanja sigurnosnog pojasa. Kućišta su otporna na metke i drastične temperature, dok u sebi sadrže sustav koji je spojen na bazu Ministarstva unutarnjih poslova.

U 2020. godini planira se postaviti dodatnih 16 kamera i 28 kućišta, a njihova je specifičnost što će se rotirati na mjestima najtežih prometnih nesreća uzrokovanih prebrzom vožnjom kroz, trenutno, 17 policijskih uprava. S obzirom na to da je količina kućišta veća od broja raspoloživih kamera, prazne lokacije vršit će preventivnu funkciju. Drugim riječima, odzvonilo je vrijeme divljanja po cestama jer vozači ni u kojem trenutku neće biti sigurni na kojoj se od lokacija, doista u tom trenutku nalazi aktivni radar.

Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja na vašoj kućnoj adresi u nastavku donosimo lokacije postavljenih kućišta na području Sisačko-moslavačke županije, dok nije ni na odmet uvijek pri ruci imati otvoren Google Maps, koji se svakodnevno osvježava.

Dakle, četiri fiksne kamere rotirat će se na sljedećih osam lokacija:

  • LEKENIK, Dužica, Dužica nasuprot kbr. 29 (D30)
  • SISAK, Novo Selo Palanječko, Novo Selo Palanječko kod kbr. 100 (D36)
  • SISAK, Petrinjska ulica kod kbr. 30 (D37)
  • GLINA, Prekopa, Prekopa nasuprot kbr. 133 (D37)
  • GLINA, Gornji Viduševac, Gornji Viduševac kod kbr. 172 (D6)
  • POPOVAČA, Gornja Gračenica, Zagrebačka 146 (Ž3124)
  • KUTINA, Ulica Hrvatskih branitelja kod kbr. 21 (D45)
  • KUTINA, Kutinska Slatina, ulica Stjepana Kefelje kod kbr. 15 (D45)

 

Aktualno
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija