Vlada sutra donosi detalje popuštanja mjera

Vlada bi sutra na sjednici trebala donijet dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima oko popuštanja mjera u fazama, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

Darko Tomas/PIXSELL

Vlada bi sutra na sjednici trebala donijet dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima oko popuštanja mjera u fazama, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Mi kontinuirano komuniciramo s javnošću da ćemo u momentu kada bude povoljna epidemiološka situacija razmotriti koje od mjera treba maknuti. Vlada će sutra na sjednici izaći s dokumentom, rekao je Capak.

Vezano za otvaranje trgovina s odjećom rekao je kako su trenutno otvorene one bez kojih ne možemo živjeti, a razmatra se otvaranje i drugih, ali po strogim epidemiološki propisanim mjerama. Još se čekaju serološki testovi kojima će biti testirano 1 100 krvnih uzoraka, kako bi se utvrdilo koliko je ljudi u općoj populaciji bilo u dodiru s koronavirusom, kaže Capak. Najavio je da će nakon toga uslijediti daljnja šira testiranja u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti i drugim zainteresiranim laboratorijima.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić dodala je kako oni raspolažu s određenim brojem brzih seroloških testova, koje koriste uz molekularne testove, no oni mogu poboljšati dijagnostiku ali nikako biti jedini test za bolesnika. Najavila je da će se za nekoliko dana početi prikupljati krv svih zaposlenika čiji su brisevi dosad bili negativni, te raditi serološke testove da se vidi je li netko od njih bio asimptomatski bolestan.

Beroš je vezano za nalaz zdravstvene inspekcije u splitskom domu, koji je danas trebao biti gotov, rekao da će trebati još nekoliko dana jer su neke osobe koje su trebale biti ispitane u izolaciji ili su bolesne.