Vlada podržala uređenje prostora Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta

Vlada je podržala financiranje nabave kapitalne opreme i uređenja dodatnog prostora za DNA laboratorij Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je da je Medicinski fakultet u Zagrebu uputio molbu za pomoć u nabavi kapitalne opreme za uređenje dodatnog prostora za DNA laboratorij, čija procijenjena vrijednost iznosi oko pet milijuna kuna. Podsjetio je da Republika Hrvatska još uvijek traga za 1.872 nestale osobe u Domovinskom ratu, a uspješna identifikacija, dodao je ministar, pretpostavlja opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova uključenih u sami proces i praćenje najnovijih tehnoloških dostignuća, osobito u području primjene najsuvremenije forenzičke metode.

-Za napredak u postupcima identifikacije koji bi pridonijeli rješavanju slučajeva nestalih osoba potrebno je osnaživanje resursa u tom području. Takvo osuvremenjivanje laboratorija omogućilo bi prevladavanje najvećeg izazova u identifikaciji posmrtnih ostataka metodom analize DNA i unaprjeđenje samog procesa identifikacije- zaključio je ministar Medved.