Vlada planira zadržati proizvodnju i radna mjesta u Petrokemiji

Potvrdio Tugomir Majdak
petrokemijaNikola Čutuk/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak izjavio je da Vlada planira zadržati proizvodnju i radna mjesta u kutinskoj Petrokemiji te modernizirati sustav proizvodnje, istaknuvši da ima dovoljno mineralnog gnojiva za provedbu proljetne sjetve.

– Plan Vlade je da se zadrži proizvodnja i radna mjesta na dosadašnjoj razini i da se modernizira sustav proizvodnje u Petrokemiji, rekao je Majdak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o gnojidbenim proizvodima. Time je odgovorio Domagoju Hajdukoviću (Socijaldemokrati) na pitanje o tome što Vlada planira u vezi Petrokemije jer je ona u značajnom dijelu vlasnik kutinske tvornice.

Podsjetio je da su PPD i INA većinski vlasnici Petrokemije s 54 posto portfelja, a Vlada je vlasnik 40 posto. Time su u većinskom portfelju preuzete i obveze modernizacije i unaprjeđenja sustava proizvodnje u Petrokemiji.

– O tome Vlada vodi brigu i u okviru radnih sastanaka nastoji se da većinski vlasnici u potpunosti ispoštuju preuzete obveze, poručio je.

Istaknuo je da Vlada, odnosno resorno ministarstvo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, vodi brigu o Petrokemiji kao važnom gospodarskom subjektu i svemu što Petrokemija znači za poljoprivredu, ali i za oko 1300 radnih mjesta.

Majdak je potvrdno odgovorio na upit Socijaldemokrata Nikše Vukasa hoćemo li imati dovoljno gnojiva za proljetnu sjetvu, a Petrokemija dovoljno vremena da ga proizvede do 15. svibnja.

– U ovom trenutku su dostatne količine mineralnih gnojiva za provedbu proljetne sjetve, koja će se realizirati na preko 400.000 hektara poljoprivrednih površina, rekao je.

Napomenuo je da je prošlog mjeseca proizvedeno 9000 tona dušične kiseline i složenog dušičnog gnojiva u formulaciji NPK 15-15-15. Majdak je naveo da još nisu s radom krenula postrojenja za proizvodnju uree, a planira se da njezina proizvodnja krene tijekom proljeća.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Kutina
Sisačko-moslavačka županija