Vlada osigurala 2,1 milijardu kuna za pomoć gospodarstvu

Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima,  gospodarstvu i poduzetnicima, rekao je premijer Andrej Plenković

Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije covida -19 obustavljena djelatnost iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i “covid” kredite, rekao je na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Najavio je nastavak potpore od 4.000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za  najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac. Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna.

Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket “covid kredita” u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna.

– Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima,  gospodarstvu i poduzetnicima, rekao je Plenković.