Vlada odobrila pomoć u nabavi kondenzacijskih bojlera i kotlova

Za svibanj je, također produžila otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na pogođenom području
vlada rhPatrik Macek/PIXSELL

Država će novčano pomoći nabavu kondenzacijskih bojlera i kotlova u zgradama oštećenima potresom, odluka je Vlade koja je na sjednici produžila za mjesec svibanj otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na pogođenom području, prenosi 01portal.

Odlukom Vlade osigurava se novčana pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, radi nabave kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova u zgradama, na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, oštećenima potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca prošle godine.

Nadoknada 80 posto opravdanih troškova

Sredstvima će se nadoknaditi vlasnicima/suvlasnicima oštećenih zgrada, stanova i obiteljskih kuća 80 posto opravdanih troškova kupnje kondenzacijskih bojlera i kupnje kondenzacijskih kotlova.

– Sudjelovanje Fonda u opravdanim troškovima jednog kondenzacijskog bojlera po stambenoj jedinici ne može iznositi više od 8000 kuna, a za kupnju kondenzacijskog kotla po stanu/poslovnom prostoru ne može iznositi više od 4500 kuna, odnosno ne može iznositi više od 300.000 kuna po jednoj stambeno-poslovnoj zgradi, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Novac potreban za provedbu odluke u iznosu od 20 milijuna kuna za ovu godinu i pet milijuna kuna za iduću godinu osiguran je u Financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Vjerujem da će ova sredstva pridonijeti procesu obnove u Zagrebu i ostalim područjima pogođenima potresom, rekao je Ćorić.

Odluka o produžetku otpisu potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj odnosi se na četiri grada i 12 općina pogođenih potresom – gradove Petrinju, Glinu, Sisak i Hrvatsku Kostajnicu te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko.

HEP će otpisati potraživanja prema krajnjim kupcima i potraživanja nastala priključenjem zamjenskih objekata na elektroenergetsku mrežu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će naknaditi troškove računa društvima koja isporučuju električnu i toplinsku energiju na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije pogođenih potresom, objasnio je Ćorić.

Zelena javna nabava

Vlada je donijela i odluku o o zelenoj javnoj nabavi u postupcima središnje javne nabave, koju Ćorić ističe kao “iskorak u zelenom smjeru”.

Odlukom je Vlada obvezala Središnji državni ured za središnju javnu nabavu da u postupcima središnje javne nabave primjenjuje mjerila zelene javne nabave kao dio tehničke specifikacije, odnosno kriterija za odabir ponuda, u mjeri u kojoj je to u skladu s tehničkom prikladnošću, financijskim mogućnostima korisnika središnje javne nabave, širom održivošću i dovoljnom razinom tržišnog natjecanja.

Obveza se prvenstveno odnosi na nabavne kategorije – uredski materijal, potrošni materijal, računala i računalna oprema, motorna vozila i opskrba električnom energijom

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Vlada je obvezala da redovito ažurira i objavljuje mjerila zelene javne nabave na hrvatskom jeziku i objavljuje godišnje uštede emisija ugljikova dioksida nastale provedbom ove odluke.

– Vjerujem da će primjena ove odluke dodatno pridonijeti ozelenjavanju domaće ekonomije, rekao je Ćorić.

Aktualno
Hrvatska
Politika