Više od stotinu naslova našlo se u programu ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala

Započelo je 22. izdanje popularnog Motovunskog filmskog festivala, u potpunosti posvećenog malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama te uradcima koji se teško probijaju do komercijalnih kino-dvorana i publike. Manifestacija je svjetlo dana ugledala davne 1999. godine, a u međuvremenu je poprimila i natjecateljski karakter u sljedećim kategorijama: Propeler Motovuna koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu glavnoga programa, Motovunski kratki za najbolji film u trajanju od 20 minuta, nagradu najstarijeg udruženja filmskih kritičara svijeta FIPRESCI, 50 godina za stvaraoce koji su više od pola stoljeća posvetili filmu te ostavili utjecaj na razvoj filmske umjetnosti te Nagradu Maverick autorima koji šire granice filmskog izričaja svojom individualnošću i inovativnošću.

Ovogodišnji MFF otvoren je u znaku sjećanja na neponovljivog domaćeg redatelja Dušana Makavejeva, koji je preminuo početkom godine, dok će do subote predstaviti više od 100 filmskih naslova uz bogat popratni edukativni i glazbeni program, performanse i zabavne sadržaje. Počasni gost 22. izdanja je Andrew Bujalski, koji se naslovom Podržite djevojke natječe u glavnom programu, a publika će imati priliku pogledati i film Dnevnik Diane Budisavljević koji je osvojio tri nagrade na nedavno održanom Pulskom festivalu. Od inozemnih ostvarenja tu su snažni srednjoeuropski uradci poput austrijskog Tla pod nogama, slovačke drame Nek’ bude svjetlost i Olega iz Latvije koji tematiziraju porast ksenofobije i nacionalizma te tranzicijske probleme.

Uz Dnevnik Diane Budisavljević, priču o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora, u domaćim se redovima najviše ističe dokumentarac Tusta o pokojnom frontmenu grupe KUD Idijota. Također, bogat je i program kratkih filmova koji će se prikazivati u više termina nego do sada, a osim pobjedničke titule borit će se i za nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

U okviru programa Poljska u fokusu, gledatelji će se upoznati s novim valom autora iz te zemlje, dok će u dijelu pod nazivom “Populizam za početnike” biti prikazani filmovi koji se bave populističkim strankama uz performans Siniše Labrovića.

Nezaobilazan je i glazbeni program u kojem će nastupiti Vojko V, Svemirko, Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Mario Kovač i Jeboton Ansambl, a osim navedenog, posjetitelji će se moći okušati u filmskom kvizu s Moranom Zibar, upustiti u razgovore s gostima, ali i biti dijelom “festivala bez jednokratne plastike” uz radionicu Greenpeacea te tečaj kuhanja bez otpadaka, kojeg vodi renomirani chef Goran Zgrablić.

Aktualno
Hrvatska