Više od milijun hrvatskih građana koristi sustav e-Građani

Ministarstvo uprave intenzivno nastavlja s digitalizacijom javne uprave u Hrvatskoj, sustav e-Građani zabilježio je više od milijun korisnika, a broj korisnika svakodnevno raste

Jurica Galoić/PIXSELL

Ministarstvo uprave intenzivno nastavlja s digitalizacijom javne uprave u Hrvatskoj, sustav e-Građani zabilježio je više od milijun korisnika, a broj korisnika svakodnevno raste.

Građanima su trenutačno na raspolaganju 72 e-usluge, a u skoro vrijeme se očekuje dodavanje novih usluga koje su u završnim fazama razvoja. Neke od njih su e-Poslovanje, e-Pristojbe, e-Prijava vjenčanja, nadogradnja sustava e-Novorođenče i mnoge druge.

Građani, sukladno epidemiološkim mjerama, aktivnije koriste e-usluge te je zabilježeno povećanje za više od 150 tisuća novih korisnika u sustavu e-Građani. Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da građani u sve većem broju koriste dostupne e-usluge u sustavu e-Građani.

-Nastavit ćemo digitalizaciju svih procesa javne uprave, daljnji razvoj e-usluga te povezivanje svih tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu- najavio je i kazao kako će milijunti korisnik biti kontaktiran te će mu se uručiti simboličan poklon paket.

Jedna od ključnih usluga u sustavu e-Građani je e-Novorođenče, koja će za nekoliko tjedana biti nadograđena novom aplikacijom kojom će roditelji moći predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od jedinica lokalne samouprave. Građani mogu podnijeti i zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i putovnice, imati uvid u Matične knjige, u izabranog liječnika, laboratorijske nalaze, terapije i drugo.