Vinarija Mikša i Hrvoje Košutić, dobitnici ovogodišnjeg Županovog pehara

U prostorijama Top Termi Topusko proglašeni su ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja Županov pehar.

Podsjetimo, Županov pehar jedna je od mjera promicanja i poticanja proizvodnje autohtone županijske sorte – škrlet. Ocjenjivanju u kleti obitelji Belajec u Popovači ove je godine pristupilo oko 40-tak profesionalnih i amaterskih vinara, a predstavljeno je 16 uzoraka profesionalaca i 24 uzorka amatera.

Županov pehar kod profesionalaca pripao je Vinariji Mikša iz Repušnice, kojeg slijedi Vinarija Florijanović iz Popovače te Vinarija Marinčić iz Siska.

U kategoriji amatera, priznanje je pripalo Hrvoju Košutiću iz Kutine, drugo mjesto je zauzeo Andrija Ranogajec iz Popovače, a treće Zlatko Posavec iz Letovanskog vrha.

Također, u velikoj završnici ovogodišnje manifestacije dodijeljena su priznanja za najbolje vinske etikete, a spomenuta su pripala Vinariji Trdenić iz Popovače u kategoriji profesionalaca, a u konkurenciji amatera Marku Sremiću iz Gline.

Svečanosti je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić:

– Sorta škrlet nimalo ne zaostaje za najkvalitetnijim bijelim vinima na svijetu. Županov pehar kao manifestacija ima za cilj okupiti vinare i vinogradare da međusobnim druženjem, razgovorima i upoznavanjem još podignu kvalitetu vina, ali i da stvore zajedništvo koje je potrebno kako bi se stvorila jaku vinsku regiju, istaknuo je župan Žinić.

 

Događanja
Hrvatska
Općina
Sisačko-moslavačka županija
Topusko