VIDEO: Tisuće prosvjednika slilo se na Trg bana Jelačića – obje strane danas očekuju rasplet situacije

Kao što su najavili predstavnici sindikata, danas se na glavnom zagrebačkom trgu održava veliki prosvjed “Hrvatska mora bolje”. Tisuće učitelja iz svih krajeva Lijepe Naše jutros se slilo u metropolu kako bi još jedanput apelirali javnost o nezavidnoj situaciji u kojoj se nalaze prosvjetni djelatnici te zatražili povećanje koeficijenta plaća za 6.11 posto. Njima su podršku dali i ostali sindikati poput vatrogasaca, pravosudnih policajaca i carinika.

Prosvjetari su se okupili na Trgu Republike Hrvatske, odakle je krenula povorka Masarykovom i Gundulićevom ulicom, preko Ilice do Trga bana Josipa Jelačića. Ondje će u 12:05 nastaviti s najavljenim prosvjedom, kada se na lokaciji očekuje koncentracija od oko 20 tisuća sudionika.

Prosvjed je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je poručio kako očekuje da cijela situacija još danas bude riješena. Prema riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalineca, ako Vlada danas prihvati zahtjeve prosvjednika, tijekom naredna dva dana bi se proveo referendum na kojem bi se prosvjetari izjasnili o prijedlogu. Ukoliko rješenje bude prihvaćeno, spremni su nastaviti s redovnom nastavom u četvrtak.

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL