VIDEO: Sisak danas slavi Dan grada i blagdan svog zaštitnika, sv. Kvirina

Danas, 4. lipnja, obilježava se blagdan sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika koji je živio na prijelazu s 3. na 4. stoljeće.

Priča glasi da je za vrijeme progona cara Dioklecijana, Kvirin Sisački pobjegao iz tadašnje Siscije, ali je uhvaćen i doveden pred namjesnika Amnecija, koji ga je pokušao nagovoriti da se odrekne svoje vjere. Budući da nije uspio u svom naumu, osudio je Kvirina na smrt tako što su mu privezali mlinski kamen o vrat te bacili s mosta u rijeku Sibaris. Međutim, tada se dogodilo čudo – naime, biskup je ostao na vodi, odakle je hrabrio svoj vjernike rekavši da tek sada izvršava svoju pravu svećeničku službu, prinijevši samoga sebe za žrtvu Bogu. Nakon molitve, Kvirin je potonuo, a njegove su relikvije kršćani prenosili preko Zadra i Ancone pa sve do Rima, dok nisu pronašle svoje konačno počivalište u crkvi Majke Božje preko Tibera, gdje se nalaze i danas.

Gradsko poglavarstvo Grada Siska proglasilo ga je 1994. godine zaštitnikom grada te se od tada na njegov blagdan, obilježava i Dan grada Siska.

Dan grada Siska proslavljen je procesijom koja je krenula ispred katedrale Uzvišenja svetog Križa te gradskim ulicama stigla do bazilike Sv. Kvirina.

 

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak