VIDEO: Na Plesu ispraćen 12. hrvatski kontingent u Afganistan

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je svečani ispraćaj 12. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support u Afganistan. Kontingent broji sveukupno 107 pripadnika, od čega devet žena, pod zapovjedništvom brigadira Ivice Matanovića.

Uz članove njihove obitelji i kolege iz postrojbe, ispraćaju vojnika nazočili su ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH  viceadmiral Rober Hranj, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu Dragan Lozančić te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst.

– Želim se zahvaliti svima vama, ali i svim vašim prethodnicima na vojničkom i profesionalnom doprinosu u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta, rekao je ministar Krstičević te im poručio da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i provedbu zadaće.

Ministar se, također osvrnuo i na budućnost misije Resolute Support nakon što je SAD s talibanima potpisao sporazum o primirju i povlačenju vojske.

– To je jako dobar korak, ali on još uvijek ne jamči sigurnost ni NATO snaga ni stanovnika Afganistana. Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te našim nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade.