VIDEO: Dodijeljene 60. Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u RH

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu dodijeljene su ovogodišnje Nagrade Vladimir Nazor.

Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališta te arhitekture i urbanizma na području RH. Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se kao godišnja nagrada za ostvarenja koja su objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine te kao nagrada za životno djelo istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a njihova djela ostala trajno dobro Republike Hrvatske.

Tako su ove godine nagrade za životno djelo uručene Dunji Vejzović za područje glazbe, Mariji Sekelez za kazališnu umjetnost, Nevenki Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, Radetu Šerbedžiji za filmsku umjetnost te Branku Silađinu za arhitekturu i urbanizam. Nagrada za područje književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću, međutim književnik ju je odbio primiti.

Nadalje, godišnja nagrada za područje glazbe uručena je Daliboru Bukviću za koncert u Muzeju Mimari, Ludwigu Baueru za roman “Muškarac u žutom kaputu”, Matku Mijiću za samostalnu izložbu “Retrospektiva” u Modernoj galeriji, Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film “Srbenka” te Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Naposljetku, dobitnicima su nagrade uručili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade Vladimir Nazor akademik Zvonko Kusić.

Aktualno
Hrvatska