VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA – Laureati Sandra Perković, Tin Srbić, vaterpolisti, kuglačice i Sinkovići

Na tradicionalnoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) podsjetio je na najveće uspjehe naših sportašica i sportaša u godini na izmaku. Ovo je 25. put kako HOO bira sportaš(ic)e godine, a sve je krenulo u siječnju 1995. nagrađivanjem najuspješnijih u prethodnoj godini.

Krovna udruga hrvatskog sporta proglasila je i nagradila laureate u šest kategorija: najuspješniji sportaš, sportašica, momčad, ženska ekipa, posada, štafeta ili par te najuspješniji trener. Dodijeljena su i druga vrijedna priznanja, među kojima i Nagrada Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje kao nagradu za životno djelo.

Po osmi put zaredom (od 2012. do 2019.) najuspješnija sportašica je atletska diva Sandra Perković, osvajačica svjetske bronce na SP-u u Dohi.
-U zadnje vrijeme mi baš ne ide, ali slijede Olimpijske igre u Tokiju. U Riju smo napravili čudo s deset osvojenih medalja, a mislim da u Tokiju možemo osvojiti i više te dokazati da smo mi Hrvati na krovu svijetu uvijek kada je najpotrebnije- kazala je Sandra.

Drugi put u posljednje tri godine kao sportaš godine pridružio joj se gimnastičar Tin Srbić, koji se na SP-u u Stuttgartu okitio srebrom na preči.

-Prije dvije godine bio sam svjetski prvak i po prvi puta laureat HOO-a, ali tad je sve bilo onako iznenada. Sada sam svjesniji svojih velikih rezultata jer imam kontinuitet od dvije, tri godine. Sanjam olimpijski nastup od svoje pete godine i jedva ga čekam u Tokiju- poruka je Tina Srbića.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija momčad je godine, dok su kuglačice Hrvatske ponijele epitet ekipe godine. Poput vaterpolista, deveti put (od ukupno deset izbora), laureati u HOO-ovu izboru su i braća Sinković, europski i svjetski prvaci te najbolja svjetska veslačka posada u 2019. godini.

Za osobit doprinos razvoju i promociji sporta Nagradu Matija Ljubek dobili su: bivši odbojkaš i odbojkaški djelatnik Vinko Dobrić te Košarkaški klub DOŠK iz Drniša, Teniski klub Osijek, Hrvatski veslački savez i Rukometni klub Lokomotiva. Kao i svake godine, za iznimno korektnu gestu na sportskom natjecanju ili izvan njega uručena je i Nagrada HOO-a za fair play, a dobitnica je samostreličarka Valentina Pereglin, koja je na Svjetskom prvenstvu vratila srebrnu medalju, nakon što su joj suci pogreškom pribrojali nezaslužene bodove.

Priznanje za najvećeg sportskog promicatelja RH u svijetu dobio je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, dok je posebno priznanje za najvećeg medijskog promicatelja sporta pripalo je Sportskoj televiziji.