Uvode se nacionalni ispiti za sve osmaše, evo što trebate znati

Rezultati neće utjecati na upis u srednje škole

Jurica Galoić/PIXSELL

Rezultati nacionalnih ispita koje od ove školske godine pišu svi osmaši neće utjecati na zaključnu ocjenu niti će se uzimati kao kriterij za upis u srednje škole. Ali, bit će evidentirani kao bilješka tako da će svaki učenik imati evidentiran broj bodova i postignuće u postocima, dok ocjena neće biti, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Nacionalne ispite pisat će u školskoj godini 2022./2023. svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka 2023., i to iz hrvatskog jezika, matematike, biologije, fizike i kemije, engleskog, geografije i povijesti.

Osim toga, nacionalne ispite pisat će i četvrti razredi iz 81 eksperimentalne škole, i to od 6. do 10. ožujka iz hrvatskog, matematike te prirode i društva. Od 10. do 12. listopada ove godine nacionalni ispiti pisat će se u petim razredima 81 eksperimentalne škole u kojima su prošle školske godine provedeni ispiti za osmaše.

– Za nacionalne ispite nisu potrebne nikakve dodatne pripreme niti ponavljanje gradiva petog, šestog, i sedmog razreda te traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer želimo dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave, istaknuo je ravnatelj NCVVO-a.

U ispitima hrvatskog jezika neće biti eseja već samo pisani dio. Svi pišu sve predmete, iz gradiva od petog do osmog razreda. Učenici će pisati ispite svaki drugi dan, a ravnatelji škola dobit će upute, kako učitelji u te dane ne bi planirali pisane provedbe, uz preporuku da u dane pisanja ispita učenici imaju određen broj nastavnih sati kako bi mogli zadovoljiti normu nastavnog dana. Ispiti će se pisati u devet sati ujutro u svim osnovnim školama.

– Cilj je tih ispita dobivanje objektivnih povratnih informacija kako bismo dobili realnu sliku učeničkih postignuća pojedinačno, na razini škole i na nacionalnoj razini, kazao je Filipović.