Uvode se dodatne mjere zaštite

U dosadašnjem žarištu - Popovači stanje se stabilizira, a sada je žarište u Sisku

Nikola Ćutuk/PIXSELL

U Sisačko-moslavačkoj županiji raste broj novozaraženih koronavirusom – danas ih je bilo 49 pa su na proširenoj sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite dogovorene i dodatne mjere zaštite.

U dosadašnjem žarištu – Popovači stanje se stabilizira, a sada je žarište u Sisku

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao župan Ivo Žinić, prijedlog se odnosi za zabranu izlazaka korisnika iz domova za starije i nemoćne te iz drugih ustanova socijalne zaštite.

Za planiranje javnih manifestacija zahtjev sa svim podatcima nužno je uputiti Stožeru najmanje pet dana prije preko službe 112, a o uvjetima će odlučiti epidemiološka služba. Također je dogovoreno da se u gradovima i općinama osiguraju izolacijske jedinice za zaražene osobe bez simptoma. Dosad je jedina takva jedinica bila u Ravniku, ali ona više ne može zadovoljiti potrebe.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić potvrdio je da broj oboljelih raste te da je virus ušao i u dva doma za starije i nemoćne. U samoizolaciji su i učenici pet razrednih odjela sisačkih osnovnih škola, ali očekuje se normalizacija stanja. U sisačkoj Općoj bolnici, kako je rekao, zaražene su tri medicinske sestre i jedan liječnik, a u samoizolaciji je 39 djelatnika. Također je rekao kako stižu prve količine cjepiva protiv gripe, ukupno 19.100 doza, te je pozvao građane da se cijepe.

Za suzbijanje covida-19, zaključio je, djelotvorne su i jednostavne mjere kao što su držanje distance i nošenje zaštitne maske.

Načelnik Županijskog stožera Rosavec: Na skupu u Gornjoj Jelenskoj sam pogriješio

Sjednicu je, nakon što mu je istekla samoizolacija, vodio načelnik Županijskog stožera Roman Rosavec, čija je nazočnost na nedavnom skupu u Gornjoj Jelenskoj, iz koje je krenula zaraza popovačkim krajem, izazvala pozornost javnosti.

Na pitanje novinara je li tom prilikom pogriješio jer nije intervenirao, podsjetio je na tijek događaja.

-Jesam, pogriješio sam što se nisam pridržavao epidemioloških mjera- rekao je Rosavec.

Dodao je da se skup koji se dugo pripremao i mnogo značio za taj kraj održao u posebnim uvjetima, a zbog kiše je hitno premješten u dvoranu, za što nije tražena dozvola epidemiološke službe. Na skupu je, kako je rekao, u punoj dvorani bilo više zaraženih osoba.

-Što bi bilo da sam mještanima uskratio to veselje, ili da sam jedini stavio masku?- upitao je Rosavec.

Dodao je kako je on bio negativan i nije bio prenositelj zaraze jer je nakon službenog dijela napustio skup.