USKRSNA ČESTITKA BISKUPA KOŠIĆA: Od potresa živimo u svojevrsnoj korizmi

Čestitajući Uskrs biskup Košić je zaključio kako nam vladari ovoga svijeta ne znaju i ne mogu dati ni mir ni sigurnost, pa treba vjerovati Gospodinu koji je gospodar povijesti
vlado košićNikola Čutuk/PIXSELL

Sisački biskup Vlado Košić u Uskrsnoj je čestitci istaknuo kako od najrazorniji potres koji se na Banovini dogodio 29. prosinca prošle godine, sve do ovogodišnjeg Uskrsa, živimo u svojevrsnoj korizmi, vremenu pokore.

-Najrazorniji potres dogodio se odmah poslije Božića, tako da od 29. prosinca prošle godine pa sve do Uskrsa, 4. travnja ove godine, živimo u svojevrsnoj korizmi, vremenu pokore- rekao je biskup Košić, koji je veći dio Uskrsne čestitke posvetio upravo posljedicama potresa.

-Gospodin nam je dopustio kušnju nemilu i tešku, u kojoj su stradali naši vjernici i naši susjedi, u kojoj smo izgubili gotovo pola crkava naše Sisačke biskupije, u kojoj je zavladao strah i nesigurnost. Ipak”, dodao je mons. Košić, “s druge je strane Gospodin je podigao duh velike solidarnosti i kršćanske ljubavi te se u Sisak i preko njega u domove naših stradalih sugrađana slila velika rijeka dobrote.

To je Caritas, kršćanska ljubav na djelu, naglasio je.

Sisački biskup zahvalio je svima koji su pomogli i koji i dalje pomažu ljudima u potrebi. Zahvalio se također svima koji su se uključili u već započetu obnovu srušenih i teško oštećenih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana diljem Sisačke biskupije. Bit će tu puno posla i potrebno mnogo sredstava, ali sve ćemo to uspjeti ako budemo složni i ponizni, rekao je mons. Košić.

Istaknuo je da ovih dana osobito misli na svu onu braću i sestre, koji su ovog Uskrsa bez svojih domova, u priručnim kućicama i privremenim smještajima.

-Teško je biti bez doma jer dom je svima drag i svet, pa je čudno što neki žele biti protiv svoga doma- kazao je sisački biskup.

Stoga je svima bez doma poželio da svoj dom pronađu u svojim bližnjima, prije svega u svojoj obitelji, da shvate da nisu zidovi oni koji im daju sigurnost i toplinu nego ljubav njihovih najmilijih kojima i oni trebaju uzvratiti jednakom ljubavlju.

Čestitajući Uskrs zaključio je kako nam vladari ovoga svijeta ne znaju i ne mogu dati ni mir ni sigurnost, pa treba vjerovati Gospodinu koji je gospodar povijesti; On upravlja našim životima i daje nam snagu da izdržimo sve teškoće i svladamo sve kušnje te pobijedimo s njime i nemir i strah i samu smrt te zadobijemo mir i sigurnost pa čak i u uskrsnuću život vječni, naglasio je u Uskrsnoj čestitci mons. Košić.

Sisački biskup Košić predvodit će misna slavlja i obrede Velikog tjedna, u bazilici sv. Kvirina u Sisku na Veliki četvrtak, 1. travnja u 10 sati, 11 sati te u 19 sati, na Veliki petak, 2. travnja u 18 sati, na Veliku subotu, 3. travnja vazmeno bdjenje u 20 sati. Na Uskrs, 4. travnja, svečano misno slavlje je u sisačkoj bazilici sv. Kvirina u 11 sati.

Događanja
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija