Uskoro povrat novca ili zamjensko putovanje za vaučere putničkih agencija

Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu Vlada je danas poslala na usvajanje u Hrvatski sabor
avion putovanje

Kupci aranžmanskih putovanja koja se nisu izvršila i za što su od putničkih agencija dobili vaučere mogli bi te vaučere uskoro zamijeniti za druga putovanja ili dobiti povrat uplaćenog novca, a na temelju predloženih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada poslala na usvajanje u Hrvatski sabor.

– Tim se izmjenama, upućenim u drugo saborsko čitanje, zakon dodatno usklađuje s EU direktivom o putovanjima, paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršena aranžmanska putovanja, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Uz to, izmjenama se taj zakon usuglašava i s direktivom EU o uslugama na unutarnjem tržištu i direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga turističkog vodiča.

Te izmjene su bile potrebne, jer je, kako je objasnila ministrica, protiv Republike Hrvatske zbog pogrešne primjene navedenih direktiva Europska komisija pokrenula dva postupka zbog povrede prava EU, a koji su u posljednjoj fazi prije pokretanja postupka pred sudom EU. Tako se predloženim izmjenama iz važećeg zakona briše članak kojim je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršeno putovanje u aranžmanu.

– Nakon stupanja na snagu tih izmjena i dopuna zakona, putnici će moći birati žele li na temelju izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca u roku od 14 dana od raskida ugovora. Time se u cijelosti osigurava zaštita potrošača, istaknula je Brnjac.

Dodala je i da se mijenja dio odredbi u zakonu kojim je propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju, čime se smanjuje fragmentiranost ispita.

Aktualno
Hrvatska