Ulaganje u znanost u krizi koronavirusa je imperativ

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu da je ulaganje u znanost u borbi protiv krize koronavirusa "imperativ", ali da to treba činiti i u mirnim vremenima

Luka Stanzl/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu da je ulaganje u znanost u borbi protiv krize koronavirusa “imperativ”, ali da to treba činiti i u mirnim vremenima.

Ministri znanosti EU-a na neformalnoj videokonferenciji raspravljaju o mjerama protiv zdravstvene krize koje će se moći odmah provoditi te o načinima suočavanja s krizom iz perspektive istraživanja i inovacija u nadolazećim mjesecima.

Na videokonferenciji sudjeluje i Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade. Videokonferencijom predsjeda ministrica zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a Blaženka Divjak. Ministrica je ispred NSK-a uoči sastanka s europskim kolegama rekla da je ulaganje u znanost sada “imperativ”, ali i da to treba činiti kad nema krize.

– Nitko ne krene obrađivati polje kad je gladan, nego se sve to priprema unaprijed da ne bi do gladi došlo, a tako je i s krizom, zaključila je Divjak.

Hrvatska ministrica upozorila je na lažne vijesti i pseudoznanost u borbi protiv koronavirusa.

– Znanost je ta koja doprinosi rješenju, a svi koji šire lažne vijesti i svi pseudoznanstvenici zapravo doprinose kaosu i nerješavanju problema, rekla je Divjak.