Ugostitelji upozoravaju: Sektor je pred krahom!

U restoranu Vinodol u Zagrebu, Koordinacija ugostitelja Hrvatske organizirala je konferenciju za medije na kojoj su predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak te predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić predstavili zahtjeve koje će uputiti Vladi RH i ostalim odgovornim institucijama.

Uoči konferencije održan je sastanak svih ključnih dionika u sektoru ugostiteljstva na kojem su se definirali i komentirali problemi od kojih sektor već duže vrijeme pati. Prema njima, sektor ugostiteljstva i s njim povezan sektor turizma nalaze se pred potpunim kolapsom, ponajprije zbog visokih poreznih opterećenja ugostitelja.

Da je stanje krajnje alarmantno govori i činjenica kako sve više dionika odustaje od ugostiteljske djelatnosti i odlaze van s obzirom na to da sektor nema strategiju, razvija se stihijski i posao za mnoge postaje prezahtjevan. K tome trpi jednu od najviših stopa PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u Europskoj uniji koja mu onemogućava da adekvatno isplati domaće radnike, stoga iz Koordinacije traže hitno smanjivanje stope PDV-a na razumnih 13 posto, kao i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto. Kako tvrde, visoki im porezi ne dopuštaju razvoj, a pritom im je prihod gotovo nacionaliziran s time da svi rizici i obveze ostaju na ugostiteljima.

Iz Koordinacije upozoravaju da povećavanje kvote za zapošljavanje stranaca neće dugoročno riješiti problem jer je krajnja dobit poduzetnika nasuprot ostvarenog profita gotovo zanemariva. Radnik u Hrvatskoj dobije točno 50 posto iznosa koji bi mogao dobiti, dok cjelokupnu razliku prisvaja država pa je tako u prošloj godini nešto više od 120 tisuća poduzetnika s gotovo 900 tisuća zaposlenih ostvarilo 680 milijardi kuna prometa, od kojih je njihova dobit iznosila 22 milijarde kuna. Od ostalih problema, na konferenciji je istaknut i porez na napojnice te 15 tisuća raznolikih kazni za ugostitelje.

Naposljetku, iz Koordinacije očekuju suradnju svih dionika poput malih pivara, vinara, OPG-ova i sindikata kako bi obranili i osnažili hrvatsku ekonomiju, smanjili njezinu ovisnost o turizmu te potaknuli ostanak domaćih radnika u zemlji.

Aktualno
Gospodarstvo
Hrvatska