Udruga vinogradara i voćara Škrlet proslavila 20 godina uspješnog rada

Proteklog je vikenda Udruga vinogradara i voćara Škrlet svečano obilježila 20. obljetnicu uspješnog djelovanja. Danas Udruga broji preko 180 članova te organizira i sudjeluje u organizaciji raznih manifestacija, kao i njegovanju starih običaja vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

– Davne 1999. godine grupa zaljubljenika u vinogradarstvo odvojila se od tadašnje udruge “Lujo Miklaužić” iz Kutine te osnovala Udrugu vinogradara Općine Popovača. Bio je to jedan od ključnih i vizionarskih poteza naših vinara koji su tada vjerovali da vinogradarstvo u našem kraju ima veliki potencijal. Godine 2005. udruga mijenja ime u Udrugu vinogradara i voćara Škrlet. Kao strukovna organizacija udruga danas djeluje na unapređivanju gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja moslavačkih vinogradara i vinara, samim time i promoviranju našeg grada i moslavačke vinske regije, prisjetio se predsjednik Udruge Igor Kovačević te istaknuo kako su članovi izrazito ponosni na manifestaciju Večer škrleta i moslavačke kuhinje koja je u međuvremenu stekla status jednog od najboljih vinarskih događanja u Hrvatskoj.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja za izniman doprinos unapređenju položaja moslavačkih vinogradara i voćara te je tako Zlatna plaketa uručena osnivačima za poseban doprinos radu Udruge.

Čestitke na obljetnici članovima i vodstvu Udruge uputili su i gradonačelnik Josip Mišković te predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser.

– Vinogradarstvo i voćarstvo na ovom području ima i svoju tradiciju i svoju budućnost. Ono što je važno, dio vinogradara je spasio nasade vinograda propalog poduzeća Moslavačko vinogorje i na tome im treba zahvaliti. To možemo gledati kao početak razvoja profesionalnog vinarstva na našem području. Zahvaljujući snažnom angažmanu vas vinogradara, a uz podršku Agronomskog fakulteta, danas imamo svoj brend, autohtonu sortu Škrlet koja se nalazi na vinskim kartama diljem zemlje, ali i šire, poručio je Mišković napomenuvši kako će Grad i dalje podržavati rad udruge.