U Velikoj Gorici uspostavljena Fašnička republika – započeo 111. Turopoljski fašnik

Petu godinu u nizu goričke su poklade otvorene Turopoljskom fašničkom trkom

U Velikoj Gorici danas je započeo 111. Turopoljski fašnik, a koji je petu godinu u nizu otvoren u duhu zdravog i aktivnog načina života. No, sada već tradicionalna Turopoljska fašnička trka, koju organizira tamošnja Turistička zajednica i Maraton klub Velika Gorica, ove je godine došla u malo drukčijem formatu.

– Djeca se neće utrkivati, nego će nakon starta krenuti u Park Franje Lučića, gdje će se nalaziti skrivene fašničke krafne koje moraju pronaći. S njima moraju ući u cilj i predati ih stručnoj komisiji koja će utvrditi jesu li one lažne ili isprave. Ako je krafna lažna, natjecatelj se vraća na start i ponovno kreće prema Parku, a ako je ispravna onda je pobjednik i nosi medalju, objasnio nam je predsjednik Maraton kluba Darko Batković.

Današnja manifestacija okupila je pedesetak velikogoričkih mališana, koji su s ponosom pokazali svoje nove maske i bacili se u potragu za dobitnim krafnama, a njih je upravo za ovu priliku pripremila slastičarnica Memy. Djecu su uz članove obitelji, također bodrili Davor Dretar Drele, fašničke maskote – Pajcek, Žirek i Luk, Princ fašnik, ali i pobjednik showa “Život na vagi” Roko Baković koji se pobrinuo da se prije trčanja dobro zagriju.

Nakon napetog traganja i mnogo praznih kutija, s pobjedničkom krafnom prva je kroz cilj prošla malena Lorena Medarić, a odmah za njom Tara Menalo i Mia Breljak. To se naravno moralo proslaviti, a kako drukčije nego uz slasne krafne.

Valja istaknuti kako je i ove godine uz proglašenje pobjednika, predana vrijedna donacija Judo klubu Fuji, jer, kako nam je objasnila direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Milada Mesarić, fašničko razdoblje je, osim zabave i veselja, vrijeme promicanja solidarnosti i pružanja pomoći onima kojima je ona prijeko potrebna.

– Trudimo se da Velika Gorica sa svojim brojnim udrugama i svojim maškarama održi ovu lijepu tradiciju i da je prilagodimo vremenu u kojem živimo kada nije lako njegovati fašničke tradicijske običaje, zaključila je Mesarić.

Naposljetku, ovom je prilikom u turopoljskom kraju službeno započela fašnička vladavina, simboličnom dodjelom ključeva grada Princu Fašniku od strane zamjenika gradonačelnika Krešimira Ačkara, dok se vrhunac događanja očekuje 22. i 23. veljače.

Hrvatska
Ostalo
Regija