U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Održana je svečana komemoracija za sve Rome stradale u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima

Nikola Čutuk/PIXSELL

Svečanije nego u prethodnih deset godina, na romskom groblju u Uštici nedaleko Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

U nazočnosti državnih dužnosnika, predstavnika diplomatskog zbora, izaslanstava Roma iz desetak europskih zemalja i predstavnika vjerskih zajednica, u organizaciji Saveza Roma u RH “Kali Sara”, održana je svečana komemoracija za sve Rome stradale u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima.

O stradanjima Roma u Jasenovcu govorio je saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi, koji je kazao kako je to prigoda da se evociraju sjećanja na oko pola milijuna ubijenih Roma.

Brojna izaslanstva na svečanosti su položila vijence i zapalila svijeće uz spomen obilježje na romskom groblju. Kao izaslanik predsjednika RH to je učinio Roman Grobotek, izaslanica Vlade Anja Šipraga i izaslanik Sabora Krunoslav Katičić, a počast su žrtvama odali bivši predsjednik Stjepan Mesić, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i brojni drugi uzvanici.

Na svečanosti je mladom Davidu Oršiću uručena je nagrada za najbolji esej Ljetne škole suočavanja s prošlošću. Prigodni glazbeni program izveli su violinistica Natalija Stanisavljević i pijanist Semir Hasić.

Vjerski su obred služili katolički zapadno-slavonski arhiđakon Milan Vidaković, sisački imam Alem ef. Crnkić, i pravoslavni svećenik Luka Bosanac, dok je molitvu na romskom jeziku predvodio Hajrula Osmani.