U Sisku započinje treća faza projekta “Zaželi”

Zaposlit će se 20 teško zapošljivih žena koje će skrbiti o 140 starijih korisnika

Kroz treću fazu programa “Zaželi”, koji provodi Caritas Sisačke biskupije, zaposlit će se 20 teško zapošljivih žena, koje će skrbiti o 140 starijih korisnika, rečeno je na uvodnoj konferenciji o tom programu.

Projekt, čija je vrijednost 987.000 kuna, trajat će osam mjeseci, a financirat će se 85 posto iz socijalnog fonda EU te 15 posto iz državnog proračuna.

Već u prve dvije faze projekta, kada je bilo zaposleno četrdesetak žena, program je u cijelosti potvrdio sve prednosti – osim što su korisnici dobili pomoć, zaposlene žene su ostvarile osobni dohodak, što ih je svrstalo u kategoriju zaposlenih s punim radnim vremenom i osjećajem da doprinose zajednici.

Pri zapošljavanju žena strogo se vodi računa da to budu osobe iz kruga ranjivih skupina, s nižom spremom, invalidi, stariji i drugi, koji inače ne bi mogli biti zaposleni. Ne iznenađuje stoga što je zanimanje za sudjelovanje u projektu sve veće, rečeno je na konferenciji.

Voditeljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić napomenula je da još od 2018. godine Caritas provodi EU-ove projekte, u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna kuna. Pokazalo se da postoji kontinuirana potreba za takvim uslugama, jer Sisačko-moslavačka županija spada među najstarije.

Voditeljica projekta Danijela Škrga napomenula je kako je temeljni cilj projekta osnaživanje i unapređivanje dosad neiskorištenog radnog potencijala žena, kojima se prvi put pruža radna šansa.