U Sisku predstavljen projekt pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti

Riječ je o organiziranju psihosocijalne pomoći oboljelima i njihovim njegovateljima
alzheimerova bolest smž

U prostoru Doma obrtnika u Sisku održan je radni sastanak na kojem je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Naime, Dom za starije Glina partner je na projektu “Organiziranje psihosocijalne podrške za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihove njegovatelje – edukacije, savjetovanja i SOS telefon”, a ovaj jednogodišnji projekt financiran je od strane Ministarstva zdravstva.

Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije, posebno s područja Gline, Petrinje i okolice koji su najviše stradali u potresu, o promjenama u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest, na takozvanih 10 ranih znakova na koje moraju obratiti pažnju ako ih primijete u svojoj okolini (obitelji, poslu, među prijateljima). Dijagnosticiranjem bolesti koja za posljedicu ima demenciju u ranoj fazi i primjenu adekvatne terapije, zaustavlja se progresija bolesti na neko vrijeme te omogućava bolja prilagodba obitelji i podiže se razina kvalitete života osobe s demencijom i njenih njegovatelja, a time i u cijeloj zajednici.

Kako bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti, HUAB još od 2018. godine provodi projekt “Istraživanje kognitivnih sposobnosti građana starijih od 60 godina” u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a ove bi se godine projekt po prvi puta provodio u Sisačko- moslavačkoj županiji.

Sastanku, na kojem su projekt predstavili izvršni predsjednik Tomislav Huić i tajnica Udruge Tajana Dajčić, nazočio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, predstavnici domova zdravlja, gradova Petrinje i Gline, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.

Zamjenik župana Jurić iskazao je potporu Sisačko-moslavačke županije, kao i operativnu pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta, posebno važnog za županiju u kojoj je visok postotak starijih stanovnika, koji su pak kao i svi stanovnici izloženi stresu, još od Domovinskog rata, pandemije i katastrofalnog potresa.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak