U Sisku održano ovogodišnje izdanje općinskog LiDRaNa

Na daskama Kazališta 21 održana je smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenica i učenika osnovnih i srednjih škola LiDRaNo 2020. Ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću, dok je samo natjecanje otvorio zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić.

Na smotri je sudjelovalo 114 učenika iz jedanaest osnovnih i pet srednjih škola, koji su se natjecali u kategorijama literarno stvaralaštvo, samostalni novinarski radovi, radijska emisija i dramsko-scensko stvaralaštvo.

Najbolji u kategoriji pojedinačnih nastupa bili su Blerona Muhadri iz OŠ Braća Bobetko sa svojom interpretacijom “Nad mrtvom majkom svojom” Skendera Kulenovića te “Bijeg” Milutina Cihlara Nehajeva u izvedbi gimnazijalca Vida Bešlića. U konkurenciji skupnih nastupa proslavio se komad Christine Nostlinger “Konrad ili dijete iz limenke” kojeg su predstavili učenici 7. razreda OŠ Braća Ribar, kao i Ibsenova “Nora ili kuća lutaka” Ekonomske škole.

Najboljim samostalnim novinarskim radom proglašeni su intervju “Bitno je postati odličan čovjek” Bartola Marinčića iz OŠ 22. lipnja te “Usamljena lađa” Paule Đurić iz SŠ Gimnazija. U kategoriji radijsko stvaralaštvo odabrana je tematska emisija “Gimnafolk” sisačkih gimnazijalaca, a među literarnim radovima “Kruh i peciva” Ive Pavlić iz OŠ Braća Radić Martinska Ves te “Ćošak” Vida Bešlića.