Okupilo se 85 udruga

U Sisku održana Večer kulture Sisačko-moslavačke županije

Tom prilikom dodijeljena su sredstva za 123 kulturna programa
417459058_393753636538748_4565640923876562114_n

U prepunoj Strukovnoj školi Sisak održana je Večer kulture Sisačko-moslavačke županije.

– Ponosni smo na naše udruge koje svojim djelovanjem čuvaju našu kulturu, baštinu i tradiciju te potiču stanovnike na uključivanje u društveni život naše županije. Udruge su naše bogatstvo, a Sisačko-moslavačka županija bit će im i dalje podrška u radu. Čestitam vam i zahvaljujem što promičete našu županiju, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje, izjavio je župan Ivan Celjak.

Udrugama u kulturi uručeni ugovori o sufinanciranju 123 programa

Tom prilikom, župan Celjak uručio je predstavnicima udruga ugovore o sufinanciranju programa, odnosno projekata na temelju javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Sisačko-moslavačke županije za 2024. godinu.

U ovoj godini, Županija će sufinancirati 123 programa koje će provesti 85 udruga za što je u proračunu osigurano 80.000 eura. Župan je podsjetio kako ovo nije jedini javni natječaj na koji se udruge u kulturi mogu prijaviti. Naime, tijekom ožujka bit će objavljen i javni natječaj za financiranje programa, odnosno projekata sredstvima za donacije i pokroviteljstva.

Večer kulture SMŽ okupila udruge koje provode programe u kulturi

Sisačko-moslavačka županija sufinancira manifestacije koje promiču kulturu mladih te manifestacije likovne djelatnosti, kazališne, muzejsko-galerijske, nakladničke, knjižničarske, glazbeno-multimedijalne i arhivske djelatnosti, međunarodnu kulturnu suradnju te izgradnju, održavanje i opremanje objekata iz područja kulture. Sufinanciranjem udruga u kulturi dodatno se osnažuju udruge i potiču na realizaciju projekata, programa i aktivnosti koje obogaćuju raznovrsnost i kvalitetu kulturne ponude na području županije.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić istaknula je kako je Sisačko-moslavačka županija temelj financiranja programa koje provodi Zajednica.

– Zahvalni smo Sisačko-moslavačkoj županiji na financiranju naših programa koja time potiče kulturni amaterizam i rad naših društava, jer kulturno-umjetnička društva su nositelji društvenog i kulturnog amaterizma u svojim sredinama, rekla je Ivanka Roksandić.

Udruge u kulturi obogaćuju život zajednice

Predsjednica ŽVS Lađarice Sisak Iva Šegović rekla je kako su potpisnici ugovora pojedinci koji sa svojim udrugama čine zajednicu bogatijom.

– Svi mi odvajamo svoje vrijeme kako bismo organizirali razne manifestacije i time činimo dobro za sve naše stanovnike u čemu imamo apsolutnu potporu Sisačko-moslavačke županije, rekla je Iva Šegović.

Folklorni ansambl Etno Siscia krajem prošle godine proslavio je pet godina uspješnog rada.

– Sva sredstva koja kao udruga primimo od Sisačko-moslavačke županije ili drugih javnih ustanova, uvijek dobro dođu za održavanje manifestacija, ali i za redovni rad udruge, rekao je predsjednik FA Etno Siscia Hrvoje Gabrić.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, posljednjih godina provodi svoja dva najvažnija programa – program Književni kompas SMŽ održava se svaki mjesec u nekom drugom gradu županije, a Korzo slova je natječaj za najbolju neobjavljenu knjigu neafirmiranih autora s područja županije.

– Već petu godinu zaredom imamo financijsku potporu Županije za ta naša dva osnovna programa. Korzo slova financira isključivo Sisačko-moslavačka županija i bez te podrške ne bismo ni mogli provesti taj naš program, rekao je Siniša Matasović.

Program svečanog uručenja ugovora udrugama u kulturi, svojim su nastupima obogatili plesna i tamburaška sekcija Folklornog ansambla Etno Siscia, Vokalna skupina Rusalke, Vokalni ansambl Lipe, a svoje autorske pjesme čitali su članovi Društva hrvatskih književnika, Ogranak SMŽ Siniša Matasović i Sanja Domenuš.

Događanja
Sisačko-moslavačka županija
Sisak