U Sisku održana potraga za pisanicama

Pisanice su nezaobilazna uskrsna tradicija, a u Hrvatskoj čak uživaju status nematerijalnog dobra. Ova šarena jaja, simbol su novoga života i Isusova uskrsnuća jer kao što se novi život rađa probijanjem iz ljuske, tako i Krist napušta svoje grobno mjesto i ispunjavanja svoju božansku misiju – obećanje vječnoga života. Također, svaka boja i motiv u našoj tradiciji dolaze s određenim značenjem – kao što crvena boja predstavlja prolivenu krv, a točkice Marijine suze.

Međutim, ako ostavimo simboliku po strani, mnogima su pisanice jedna od najljepših uspomena na djetinjstvo. Ne postoji dijete koje se nije radovalo bojanju i ukrašavanju pisanica, kao i uvriježenom “tucanju” jaja uoči Uskrsa. Zato je nužno održavati taj blagdanski običaj živim jer ipak je on djeci najvažniji.

Izvrstan primjer toga dogodio se u Sisku, gdje je na gradskoj šetnici održana potraga za pisanicama na veliko veselje najmlađih. U ovo vrijeme zajedništva, radosti i obilja, Siščani su još jednom dokazali, da dječji osmijeh vrijedi više od zlata.

 

[media-credit name=”Edina Zuka/PIXSELL” align=”aligncenter” width=”960″][/media-credit]

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak