U Sisku najavili bogat program za Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s preporukama i ograničenjima vezanim uz pandemiju virusa COVID-19, i to u Gradskom muzeju Sisak te Galeriji Striegl

Nikola Čutuk/PIXSELL

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s preporukama i ograničenjima vezanim uz pandemiju virusa COVID-19, i to u Gradskom muzeju i Galeriji Striegl. Također, Gradski muzej i Info-centar industrijske baštine Holandska kuća moći će se posjetiti bez naplate ulaznice, a za sve posjetitelje smanjena je cijena svih publikacija u izdanju za 50 posto.

– Gradski muzej Sisak uključio se i u aktivnosti vezane uz edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva čija je ovogodišnja tema “Ljubav”. Naziv pod kojim se Gradski muzej Sisak uključuje u akciju je “Ljubav prema znanju”, a zbog novonastale situacije uzrokovane virusom COVID-19 provest će se na nesvakidašnji način.  Iako naši najmlađi korisnici nisu bili u mogućnosti posjećivati muzeje, znamo da su i u svojim domovima bili jako kreativni te izradili mnoštvo radova. Stoga vas sve pozivamo da nam pošaljete radove svojih mališana kako bi ih mogli predstaviti javnosti putem izložbe, prvo na Internet i Facebook stranici Muzeja, a nakon toga i u našim prostorima, najavljuju iz Gradskog muzeja.

Tema nije određena, a radove možete dostaviti u digitalnom obliku na [email protected] ili osobno u Gradski muzej svakim radnim danom od 7:30 do 15:30 sati. Prikupljanje radova provodit će se od 18. svibnja do 18. lipnja.

Nadalje, na Međunarodni dan muzeja u Gradskoj galeriji Striegl bit će otvorena izložba pod nazivom “Behind the scenes”. Izložba je zamišljena kao uvod u ovogodišnje izdanje festivala Re:Think, koji se kroz protekle četiri edicije pozicionirao kao jedna od središnjih kulturnih i umjetničkih manifestacija u gradu. Na jednom mjestu, kroz izbor fotografija, posjetitelji će dobiti uvid kako su nastajali sisački murali, od prve festivalske edicije sve do prošlogodišnjeg izdanja.

– S obzirom na to da je ovogodišnja tema “Muzej za jednakost: različitost i uključivost”, dobili smo idealan povod da ukažemo na sve dobrobiti i pozitivne učinke umjetnosti u javnom prostoru i stvaranja jedinstvenog muzeja/galerije na otvorenom koja je jednako dostupna svima i isto tako jednakim intenzitetom progovara i ukazuje kako je na jednom mjestu, u javnom prostoru grada, moguće obuhvatiti i pomiriti različitost i uključivost, poručili su u Gradskoj galeriji Striegl.